Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Деветстотингодишна порцеланова паничка за измиване на четки беше продадена днес за 37,68 милиона долара (32,09 милиона евро) и счупи световния рекорд за търгове на китайска керамика, съобщи "Евронюз". Търгът на "Сотбис" се състоя в Хонг Конг.

Синьозелената купичка е произведена по време на династията Сон, между Х и ХI век. Легенчетата за миене на четки са се появили, когато калиграфията и рисунките с мастило са се утвърдили в Китай.

Експонатът е бил направен в най-престижната имперска работилница за изпичане на керамика, известна като Ру Гуаняо. Произведенията на Ру са изключителна рядкост, защото пещта е работила по-малко от 20 години. Паничката е една от четири такива съда от частни колекции.

Наддаването е продължило 20 минути. Купувачът е предпочел да остане анонимен и да не разкриват националността му.

Предишният търгов рекорд принадлежи на 500-годишна купичка, украсена с пилета, която е била продадена през 2014 г.  за 36.1 милиона долара (30,75 милиона евро).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.