Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе отвориха днес заедно нов гранично-пропускателен пункт - ГКПП Кайнарджа-Липница в Силистренска област. След това двамата ще проведат съвместно правителствено заседание в резиденция "Евксиноград".

"Днес цял ден двете правителства ще решаваме проблеми, които имаме, но изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улесняват населението, бизнесът, туризмаът, толкова повече се опознаваме“, заяви Борисов.

Граничният пункт е съвместен проект между двете държави още от 2003 г., в началото на мандата на Симеон Сакскобургготски. Години наред обаче не е довършен, тъй като от българска страна построеният път е двулентов, а от румънска - четирилентов. В крайна сметка проектът е финансиран с 6 млн. лв. от програмата за трансгранично сътрудничество на България и Румъния.

Министър-председателят добави, че се надява да открива още пунктове с румънския си колега. Предстояло и откриване на нов мост на българо-румънската граница.

Малко преди да си тръгне от събитието, министър-председателят се спря до възрастен човек и го попита:

"Добре ли е да има пункт?"

"Добре е, добре е, добре е, много добре е даже."

"Добре, да си ми жив и здрав, и на новия мост, като направиме, пак да дойдеш", покани го Борисов.

Илияна Беновска от К2 услужливо обяснява, че възрастният човек е бил кмет на село в региона.

"Имам магарешка каруца, следващия път с нея ще дойда", каза той на премиера.

"Айде, и ще ме повозиш тогава", зарадва се премиерът.