Референдумът за независимост на Каталуня е незаконен. Ако беше законен, областта щеше да се окаже извън Европейския съюз. Това заяви днес Европейската комисия.

Нейният говорител Маргаритис Схинас потвърди доверието й в испанския министър-председател Мариано Рахой и призова за диалог между централните власти и сепаратистите.

Той подчерта, че насилието не дава решение на кризата.

“Според испанската конституция вчерашният вот в Каталуня не беше законен", каза Схинас на редовния брифинга на Комисията.

“Това е вътрешен въпрос на Испания, който трябва да се решава според конституционния ред в Испания", каза той. "Ние също потвърждаваме правната позиция..., че ако референдумът беше организиран в съответствие с испанската конституция, той би означавал, че напускащата територия би се намерила извън Европейския съюз".

"Извън чисто правните аспекти на този въпрос, Комисията смята, че сега е време за единство е стабилност, не за разделение и фрагментация. Призоваваме всички заинтересовани страни сега да преминат много бързо от конфронтация към диалог. Насилието не може никога да бъде инструмент в политиката", каза Схинас. "Доверяваме се на лидерството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява този труден процес при пълно зачитане на испанската конституция на основните права на гражданите залегнали в нея".

91% от каталунците при избирателна активност от 42% гласуваха вчера за отделяне от Испания в референдум, който централните власти обявиха за незаконен и който беше придружен със сблъсъци между привържениците на независимостта и полицията. Провинциалният лидер Карлос Пучдемон изрази готовност да обяви Каталуня за независима република до дни. Според в. "Вангуардиа" броят на ранените приближава 900.