90% от участниците в референдума вчера са гласували с "да" за независимостта на испанския регион. Сепаратисткото правителство на Каталуня потвърди в нощта срещу понеделник данните.

Забраненото от централната власт допитване се проведе и бе белязано от полицейско насилие и обявени 90% поддръжници на независимостта. Особено след като 44 организации - включително основните каталунски синдикати и две независими асоциации - призоваха за ден на обща стачка и мобилизация във вторник в Каталуня.

Сепаратисткото правителство на Каталуня потвърди в нощта срещу понеделник, че с "да" за независимостта на испанския регион са гласували 90% от участвалите в референдума. Активността според изчисленията на изпълнителната власт в Каталуня е била 42,3%.

Говорителят на правителството Жорди Туруй увери, че около 2,26 милиона души са участвали в гласуването в неделя и че от тях 2,02 милиона са гласували с "да". Избирателите трябваше да отговорят на въпроса: "Искате ли Каталуня да стане независима държава под формата на република?" Референдумът обаче не успя да включи критерии, гарантиращи надеждността на резултатите като прозрачни избирателни списъци, независима избирателна комисия, тайно гласуване.

Според Туруй 176 000 души, или 7,9% са гласували с "не". Референдумът - забранен от Конституционния съд - бе бойкотиран от всички партии, които се противопоставяха на сепаратистите.

Според предварителните проучвания на социолозите Каталуня е разделена почти еднакво между поддръжниците на независимостта и тези на оставането в Испания. От друга страна, близо 80% от гласоподавателите биха искали да се проведе референдум с разрешението на държавата, сочат същите сондажи.

844 пък са ранените след вчерашните размирици.

Според премиера на испания Мариан Рахой полицията си е свършила работата и референдум не е имало.