"Днес в Каталуня не се състоя референдум", заяви на пресконференция испанският премиер Мариано Рахой.

Той говори малко след приключването на гласуването за независимост на испанската автономна област. Централното правителство в Мадрид го обяви за незаконно.

Вотът бе съпроводен с кървави сблъсъци, при които бяха ранени 761 души. Това предизвика вълна от критики срещу испанската полиция, която бе обвинена, че е използвала прекомерна сила. И редица политици в Испания поискаха оставката на Рахой.

"Огромното мнозинство в Каталуня не искаше да участва в днешния референдум и те се подчиниха на закона", изтъкна министър-председателят.

При тези думи многохилядна тълпа, събрала се в центъра на Барселона, реагира с гняв и освирквания. Според последното проучване на каталунското регионално правителство 70 на сто от жителите на областта искали референдум. За независимост обаче са едва 41 процента.

"Някои се опитаха да заглушат гласа на тези, които мислят по друг начин", продължи Рахой с ясен намек към сепаратистите.

И изтъкна:

"Правителството винаги е твърдяло, че този референдум няма да бъде проведен, и самите подстрекатели го знаеха от месеци насам."

Той увери, че неговото правителство се е подчинявало на закона и единствено на него. А отговорността за случилото се днес е изцяло у тези, които са го нарушили.

Рахой обеща да остави отворена вратата за диалог. Той ще проведе консултации с всички парламентарно представени политически сили.

Накрая испанският премиер благодари на ЕС за подкрепата. Еврокомисията отдавна предупреди, че ако Каталуня се отдели от Испания, тя автоматично ще излезе и от Евросъюза. А след това ще трябва да води преговори за членство.

Гласуването в Каталуня приключи тази вечер в 20 часа местно време (21 часа българско). Регионалните власти съобщиха, че бюлетините са откарани на тайно място, където ще бъдат преброени. Засега не е ясно кога ще бъдат обявени първите резултати.

Кметицата на Барселона Ада Колау настоя Рахой да подаде оставка, защото е позволил на полицията да безчинства. Това поиска и Пабло Иглесиас - лидерът на радикалната левица "Подемос", както и други леви политици.

Противници на премиера се събраха на демонстрация срещу него и в центъра на Мадрид. Те издигаха лозунги на каталунски език "Искаме да гласуваме" и също призоваха Рахой да се оттегли.