Европейската комисия представи оценката си за кандидатурите на държавите от ЕС, които желаят да приемат европейските агенции по лекарствата и банковия надзор след преместването им от Лондон заради "Брекзит". И констатациите за кандидатурата на България да приеме Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са, че има много пропуски в документарцията, съобщи БНР. 

България не е посочила каква е честотата и продължителността на полетите със самолет от и до София, с които чиновниците в агенцията могат да пътуват. Втората забележка е, че офертата на България не съдържа информация какви биха били възможностите на близките на заетите в евроинституцията да намерят работа в столицата ни. Според експертите в Брюксел в документите липсват и данни колко би струмвало на ЕМА преместването, къде би се помещавала и срещу каква цена. 

Неотдавна в европейски медии съобщиха как 90% от работещите в ЕМА са заявили желание да я напуснат, ако централата й се премести в София. Служителите не биха да работят още във Варшава и Букурещ, които също кандидатстват за домакини на европейската структура.

При представянето на българската кандидатура правителството обяви, че държавата би построила сграда дза ЕМА на територията на "София тех парк". Не беше назована обаче сумата, която ще е нужда за целта. Не става ясно дали е осигурена и необходимата инфраструктура.

Окончателното решение коя страна ще приюти лекарствената и тази по банков надзор, след като Лондон вече не е част от ЕС трябва да бъде взето по време на заседанието на Съвета на ЕС пред ноември. Обявените днес оценки не са класация, нито са окончателни, отчетени са и предимствата на всяка една от дестинациите, в това число и на София. 

За домакинство на двете агенции кандидатстват 19 европейски града.