След дълго боледуване почина германският разследващ журналист Юрген Рот, съобщават негови роднини в социалните мрежи.

"Безкрайно благодарна съм, че имах за баща такъв невероятен човек", написа във фейсбук дъщерята на журналиста Лейла Рот.

Разследващият журналист работи главно в областта на организираната престъпност в Източна Европа и родната му Германия. Той е автор на много книги, разкриващи престъпните организации и корупцията: "Гангстерска икономика", "Газпром – зловещата империя", "Червените босове", "Мрежите на терора", "Олигархът", "Гангстерите от Изтока".

В България обаче Рот става известен с книгата си "Новите български демони", в която ракзрива връзките между български политици и организираната престъпност.

"В тази книга предприемам рискования опит да разкрия колко дълбоко са проникнали криминалните структури в политическия, стопанския и обществения живот на България, както и от какво се храни този злокачествен тумор", пише той в предговора.

Подобна задача не е по силите на всеки. Германският журналист обаче се справя достатъчно добре, за да се превърне в "персона нон грата" в България.

Когато идва в България за представянето на книгата си "Гангстерска икономика", Рот е пазен от МВР. Това красноречиво говори за опасностите, които дебнат журналиста тук. "Новите демони" са ядосани на изобличителя си.

Юрген Рот vs Румен Петков

През 2010 г. бившият вътрешен министър Румен Петков завежда дело за клевета срещу журналиста заради написаното за него в "Новите български демони".

В "Новите български демони" на Петков е посветена цяла глава - "Един министър на вътрешните работи и неговите "контакти". Според свидетелствата на източниците на Рот Министерството на вътрешните работи се намесва в конкуренцията между различни предприятия и облагодетелства бизнесмените, близки до Петков. Разкриват се детайли за контрабандата на амфетамини и връзката на министъра с незаконната дейност.

"Юрген Рот е един зле образован и зле подготвен клеветник, който трябва да получи възмездие за клеветите, които произнася", каза тогава ексминистърът.

Журналистът, наречен от Петков "лъжец, циник, безгръбначно мекотело и нищожество", бе оправдан за клевети първо от Софийския районен съд и после и от втората инстанция.

В показанията си свидетелят по делото Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР, обвинява Рот, че пише книгата си под диктовката на бившия шеф на ГДБОП и тогавашен началник на митниците Ваньо Танов, който пък почина през февруари 2016 г.

Извинение от Юрген Рот поиска и Васил Антонов, тогава народен представител от "Коалиция за България" и областен председател на БСП в Плевен.

Германският журналист срещу корупцията в България

"Да погледнем истината в очите. В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата", пише Юрген Рот в книгата си "Новите български демони".

Според него единствената причина българската мафия от 90-те години да е победена е, че главните действащи лица са мъртви. Той определя борбата срещу икономическата престъпност като „чист театър“ и подчертава, че това не се отнася само за България, но и за западноевропейските страни, които са известни като еталон за демокрация, въпреки че ситуацията всъщност не е така розова.

"Шега е, че българското правителство е постигнало значими резултати в борбата срещу корупцията", казва Рот в интервю, препечатано от сайта "Биволъ".