Кратко - така може най-точно да бъде описано днешното заседание на Народното събрание. След вчерашното заседание, което продължи малко над час, днес депутатите демонстрираха още по-висока експедитивност и законодателстваха малко над 15 минути.

Единствената точка, оставена сякаш за да има работа преди парламентарния контрол, бе законопроект на управляващите - по-точно промени в Закона за лова и опазване на дивеча, предложени от Волен Сидеров. Те предвиждат възможност министърът на земеделието да променя сроковете за ловуване и традиционно, като повечето законопроекти от "Атака", бяха отхвърлени.

Дебатът включваше едва няколко изказвания, но след гласуването от БСП не се поколебаха да коментират. Червеният депутат Антон Кутев каза:

"Имахме работа за по-малко от един ден, която умишлено беше разсрочена за 3 дни, за да не се обяви, че Народното събрание не работи. Народното събрание работеше по 17 минути, по 1 час на ден, което е недопустимо.“

Според него липсата на дневен ред е не само заради лоша организация от страна на ГЕРБ, а и заради нежелание да гласуват закони на БСП. И даде пример -  Закона за възрастните хора, който бил внесен много преди септември, но за целия месец не е минал.

"Не им се среща с неприятната материя", обясни Кутев.

Зам.-председателката на парламента Цвета Караянчева, която води днес заседанието, заяви, че всички законопроекти са разпределени в комисиите и се очакват становища от министерствата.

"Нали трябва да правим качествено законодателство, а не да бързаме, да пришпорваме нещата? Другата седмица ще има достатъчно законопроекти, но това е процес и трябва да бъде спазван."

Комисиите имали и председатели на БСП, обясни тя, и всички техни законопроекти били разпределени. На обвиненията на левицата тя отвърна, че те трябва да прочетат правилника.

"Няма нито един законопроект, който да не е разпределен в комисия", изтъкна тя.

На въпросите на журналисти, свързани с факта, че комисиите след това могат дълго да избягват гледането на законопроект, Караянчева просто не отговори - завъртя се и се прибра в стаята на ГЕРБ.

А депутатите излязоха в час и половина почивка преди парламентарния контрол. За който много от тях просто не се завърнаха, както повеляват традициите и... позволява правилникът.