Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието, които да противодействат на радикализацията предлага зам.-премиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Предложенията ще засягат финансирането на вероизповеданията и религиозното обучение.

"Трябва да се лицензира Висш ислямски институт в България и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена  от МОН. Всеки български гражданин, който е завършил другаде, трябва да минава лицензиране през  МОН, за да получи правото да преподава", заяви съпредседателят на "Обединените патриоти".

Имамите, които в момента се занимават с религиозно образование, ще трябва да минават изпит според Каракачанов

През 2016 г. от "Обединени патриоти" внесоха промени в Закона за вероизповеданията в тази посока. Тогава те въведоха текстове, които предвиждат да няма чужди граждани в ръководството на религиозните органи и институции, мерки за прозрачност във финансирането на тези институции и други.

Каракачанов говори на откриването на международна конференция на тема "Тероризмът и електронните медии", организирана от руската Международна академия за телевизия и радио.

Каракачанов, който по погрешка беше представен от организаторите като зам.-премиер на Сърбия, каза пред участниците в конференцията, че хибридният характер на тероризма вече е правило, а не изключение. Той два пъти изтъкна, че европейската християнска цивилизация е заплашена и бежанският поток и трафикът на хора се превръщат в основни методи на тероризма.

"Тероризмът продължава да бъде заплаха не само за националните държави и съюзите, в които те членуват, а и за всеки гражданин", заяви Каракачанов.

Той припомни, че след атентата на летище "Сарафово" е приета стратегия за борба с радикализацията и тероризма и са проведени учения, в които България, като член на ЕС и НАТО активно участва.

Застрашени от радикализация са най-вече ромите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите, твърди Каракачанов. 

"Там има заплащане за това да се показват символите на радикалния ислям. Финансират се от страните, които не само изповядват, но и като външна политика провеждат политиката на салафизма и уахабизма. Схемата е малко по-хитра - финансирането не идва директно, финансират се фондации в страни членки на ЕС с либерален режим като Белгия и Холандия и оттам парите се разпределят от тези "европейски" фондации към страни като България, Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Албания", смята съпредседателят на  "Обединените патриоти".

Коментари

да бе, държавата да плаща и за "образованието" на

имами, как пък не. Както се полага на светска държава, време е за пълно разделяне на държавата, изхвърляне на идиотските текстове за БПЦ от конституцията и единно третиране на всички вероизповедания - да си плащат данъците като всички други и да спазват общия ред на закона. Ако трябва да се пише нещо против "радикализация", да се уточни какво се има предвид (реч на омраза, призиви към насилие и т.н.) и да се гони всичко еднакво. Кви са тия специални статути и глупости?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.