Лозан Панов каза тази сутрин, че не може да не е притеснен от подадената оставка на председателя на СГС Калоян Топалов.

Панов коментира, че в съдилища, които дълго остават без титуляр на ръководния пост, се заражда напрежение. Той даде пример със Софийския апелативен съд (управляван години наред като и.д. от новия член на ВСС от ДПС Стефан Гроздев, б.р.) или Апелативния спецсъд (където процедурата също "цикли", б.р.).

Панов изглеждаше откровно недоволен, като призна, че макар ситуацията да не е същата като през 2015 г. - когато бяха сменени "каките" около Владимира Янева, проблем има. 

"В средата на мандата немалко неща са свършени. Един мандат продължава 5 години... Но все пак по-важното е да има устойчивост на доброто, което се е случило."

Панов напомни, че ще отнеме прекомерно много време процедурата за избор на нов председател.

"За съжаление това се случва в края на мандата на ВСС. И в този смисъл съдийската колегия - а, както знаете, предстои конституирането на новия ВСС, неговия пленум, оформянето на комисии - очевидно това в този момент ще представлява проблем. Доколкото изисква време и произнасяне на комисии, които предстои да бъдат сформирани след встъпването на новия ВСС. Оставката връща нещата", заключи Панов.

Той дори не коментира изнасяните под строй в корпулентните медии инсинуации, че Топалов е "негов човек".

"Да, немалко е свършено, но работата на съдебната система е непрестанна. В този смисъл няма как да не съм притеснен от това, което се случва."

Преди него и другият от "тримата големи", участващ в днешното заседание - Георги Колев, каза, че не знае нищо за мотивите на Топалов. 

"Това е негова преценка. Всеки сам си прави преценката, разбира се, и той има това право - да подаде оставка като председател, а доколкото разбирам, и като магистрат въобще."

Колев с усмивка даде еднозначно да се разбере, че в никакъв случай няма да опитват да убеждават Топалов да остане.