- Г-н Попов, как ще коментирате твърденията на Татяна Дончева, че БСП е продалa мача за избора на ВСС, защото е предоставила на ГЕРБ правото да реши кои трима от нейните кандидати да подкрепи, с което статуквото е получило още мандата в органа?

- Категорично не мога да се съглася. Г-жа Дончева, преди да дава квалификации за БСП, да види собственото си битие на политик. Ние предложихме 6 кандидати. Нито един от нашите кандидати не е свързан с каквото и да е статукво. Те са дългогодишни служители в системата с голям юридически опит. Концепциите, които бяха изслушани много внимателно в правната комисия, отговарят на нашите виждания за промени в системата на съдебната власт. Те са идентични на повечето кандидати.

- Знаете ли как точно ГЕРБ си избра кои от вашите кандидати да подкрепи?

- Нямам никакво обяснение. Не е имало накакви разговори между БСП и ГЕРБ. За нас всички наши кандидати бяха добри. Бихме искали да бъдат избрани и шестимата, но това нямаше как да се случи, защото такава е конфигурацията в парламента. При конституционно изискване за 2/3 мнозинство винаги има съмнения, че има някакви договорки.

- Дори да не е имало договорки, все пак някакви разговори нямаше ли? ГЕРБ не дадоха ли обяснения защо предпочитат тези трима  пред другите трима?

- Не. Аз до последния момент не знаех кой от всичките 6 ще бъде избран.

- Доволен ли сте като цяло от новия ВСС?

- Да. Съдебната система избра дойстойни хора, както и парламентът. Около нито един от тези хора няма сериозен грандиозен скандал, каквито имаше за предишни членове на ВСС. Най-важното е, че те трябва да дадат новата визия на управлението на съдебната власт. Това са нашите очаквания.

- Вие лично кои кандидати на други партии подкрепихте и кои не? Защото и от гласовете на БСП зависеше кой ще събере мнозинство от 2/3.

- Аз съм подкрепил всички. Мисля, че само за един от кандидатите на "Воля" бях "въздържал се". Всички те се представиха добре на изслушването.

- Смятате ли, че новоизбраният ВСС ще бъде по-добър от предишния?

- Мисля, че да. Надяваме се. Това е зарядът, това е желанието ни.

- Какво разбирате под по-добър? Ще работи ли той за съдебна реформа?

- Да, за реформа в добрия смисъл на тази дума. Да се справи с реалните проблеми в съдебната власт - с баланса в натовареността на съдилищата, с обучението на магистратите, с квалификацията и преквалификацията им.