Двама души били ранени от ракети, изстреляни случайно от вертолет по зрители на руско-беларуските военни учения "Запад 2017".

Това съобщи днес сайтът 66.ru, като цитира "осведомен източник". От Министерството на отбраната в Москва отрекоха съобщението.

 

Инцидентът станал на полигона "Лужский" край Санкт Петербург, твърди 66.ru. Не се уточнява времето, но вероятно това се случило малко преди вчерашното посещение там на руския президент Владимир Путин.

Заради срив във военната техника боен хеликоптер "Ка-52" изстрелял ракети "земя-въздух".

"Хеликоптерите летяха към целта, оставаха им 500 метра, на бойния път се включваха целите, но там стана някакво късо съединение и ракетите се изстреляха сами. Останките се разлетяха на голямо разстояние, изгоряха най-малко две коли. Двама души бяха тежко ранени, сега са в болница. Това бе тренировка преди някаква демонстрация. Пострадалите най-вероятно са журналисти", разказва източникът на  66.ru.

Според него инцидентът станал в понеделник или в неделя.

Вчера ученията бяха посетени от руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Путин наблюдава ученията "Запад 2017", седнал между министъра на отбраната Сергей Шойгу (вляво) и зам.-министъра Валерий Герасимов. Снимка "ПА/БГНЕС

От руското Министерство на отбраната опровергаха съобщението на 66.ru. То бе наречено "нечия лична глупост" и "умишлена провокация", предаде Интерфакс.

А в пресслужбата на Западния военен окръг заявиха, че разпространените от сайта видеокадри са от събитие, станало преди време. Тогава екипажи на хеликоптери тренирали поразяване на наземни цели в рамките на тактически учения.