Делян Пеевски е наел консултантската компания Morgan Lewis Consulting, която трябва „да отстоява позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ“. Това съобщава притежаваният от майката на Пеевски Ирена Кръстева сайт „Монитор“.

Изданието изрично споменава обвиненията и срещу Пеевски, и срещу Цацаров. Съветници по случая били президентът на дружеството Крис Кокс и съдружникът Нейтън Хохман, според когото фирмата е сред най-реномираните адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи.

Преди два месеца обвиненият за фалита на КТБ Цветан Василев нае друга американска лобистка компания – JWI, която задвижи процедура за защита на банкера в изгнание по силата на Глобалния закон „Магнитски“. Целта им е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров като на лица, които са нарушили човешките права на Василев, за да прикрият корупция.

Адвокатите на Пеевски твърдят, че законът „Магнитски“ не е създаден за такива случаи:

Ако ме питате дали Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд“, казва Нейтън Хохман пред “Монитор“.

Според него Цветан Василев „се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя“.

„Монитор“ пита Хохман дали няма да бъде „опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат“. Отговорът:

Би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС“.

Хохман казва, че са изпратили отговор до Държавния департамент, в който „сме категорични, че обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди“.