Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делян Пеевски е наел консултантската компания Morgan Lewis Consulting, която трябва „да отстоява позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ“. Това съобщава притежаваният от майката на Пеевски Ирена Кръстева сайт „Монитор“.

Изданието изрично споменава обвиненията и срещу Пеевски, и срещу Цацаров. Съветници по случая били президентът на дружеството Крис Кокс и съдружникът Нейтън Хохман, според когото фирмата е сред най-реномираните адвокатски кантори с офиси в 30 страни и 2000 юристи.

Преди два месеца обвиненият за фалита на КТБ Цветан Василев нае друга американска лобистка компания – JWI, която задвижи процедура за защита на банкера в изгнание по силата на Глобалния закон „Магнитски“. Целта им е САЩ да наложат санкции на Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров като на лица, които са нарушили човешките права на Василев, за да прикрият корупция.

Адвокатите на Пеевски твърдят, че законът „Магнитски“ не е създаден за такива случаи:

Ако ме питате дали Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд“, казва Нейтън Хохман пред “Монитор“.

Според него Цветан Василев „се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя“.

„Монитор“ пита Хохман дали няма да бъде „опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат“. Отговорът:

Би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС“.

Хохман казва, че са изпратили отговор до Държавния департамент, в който „сме категорични, че обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди“.

Коментари

 's picture

Радев

Шиши не си играе на шикалки.

Шиши не си играе на шикалки. Ако Василев се ръси по 50 бона на месец за JWI, то за Morgan Lewis & Bockius, която е в топ 40 в САЩ и в топ 100 global, и е наистина тежка категория, Шиши ще плаща шестцифрено число /бълха го ухапала/. Очевидно е, че действията на Василев сериозно са притеснили свинската триада. Дай боже да успее!

Клуб Z,

къде пришихте Цацаров по "Пеевски??? Точно копие на ПИК сте!!! Адвокатите на Пеевски се изявяват в Монитор - "Нейтан Хохман от „Morgan, Lewis & Bockius LLP“ : Цветан Василев използва „Магнитски“ едновременно като щит и сабя" Съкратен вариант има в 24 часа, където се акцентира върху по смислени неща: "US адвокат: "Магнитски" не е за Цветан Василев, той може да се яви в български съд" Адвокатите казват нещо смислено: "Целта на Глобалния акт не е да защитава обвиняеми, имащи възможност да го направят в страната си - Би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намеси в легитимно разследване на страна-член на ЕС и НАТО" А Цв.Василев и Пеевски И ДВАМАТА СА ЗА ПАНДЕЛАТА КАТО ОЛИГАРСИ И ПРИВАТИЗАТОРИ!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Американски фолклор:

Американски фолклор: "... В едно малко градче (в Америка) живееше скромно един адвокат. После в градчето се засели още един адвокат и изведнъж и двамата забогатяха."

Най-хубавото е, че хонорарите на двете адвокатски кантори

ги плащат феновете на "Шиши" и "Цв.В.". А те и двамата не са обеднели много.
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

С рубли не става

И Шиши и Цацаров със сигурност знаят, че американските адвокати не приемат рубли. Ще трябва да обменят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.