“При немците съществува такова понятие - Männerfreundschaft (мъжка дружба – б. р.). Герхард Шрьодер, който се е женил и развеждал четири пъти, при изграждането на своята политическа и делова кариера е залагал на връзки със себеподобни му хора – лидери самотници. Най-влиятелният сред приятелите на бившия канцлер на Германия е Владимир Путин”, пише в “Таймс” известният коментатор Роджър Бойс.

Точно стопанинът на Кремъл изпратил широкоплещести донски казаци в Хановер, за да пеят на рождения ден на Шрьодер. Путин му предложил и прималива длъжност в “Северен поток 2”. Точно това се наричало истинска дружба, иронизира авторът.

Той пропомня, че сега Шрьодер се готвел да влезе и в съвета на директорите на нефтения гигант “Роснефт”. Това било нещо повече, отколкото топло местенце. Подобна лична обвързаност трябвало да гарантира засилено влияние на Русия върху Европейския съюз, и то във време, когато Путин губи вяра в администрацията на Доналд Тръмп, разсъждава Бойс.

Същевременно той изразява и мнение, че сегашната международна обстановка тревожи Путин, който скоро официално ще обяви намерението си да се кандидатира за пореден президентски мандат. В програмата му най-вероятно ще бъдат засегнати теми като санкциите, ниската цена на нефта и доставки на американски шистов газ за Европа, които подриват руския монопол.

“Путин решава подобни проблеми с два способа. Първо – той иска да вбие клин между САЩ и Европа по въпроса за санкциите спрямо Русия. Второ – Путин се стреми да убеди Европа, че енергийна сигурност означава надеждни и достъпни доставки на енергоносители, а не необходимост от водене на конфронтационен политически курс спрямо Москва”, обяснява Бойс.

Според него точно Герхард Шрьодер можел да изиграе определена роля за осъществяването на двете цели на Путин.

В действителност и за Шрьодер, и за сегашното германско правителство намерението на САЩ да въоръжи украинската войска е извън рамките на допустимото. Така Доналд Тръмп сближава Германия и Русия, е позицията на автора на публикацията.

Той припомня и дейността на Владимир Путин като резидент на КГБ в Дрезден по времето на ГДР, на какъвто пост го завари падането на Берлинската стена. Но продължавал да цени немските добродетели. Путин бил убеден, че Германия би могла да се превърне в особен партньор на Русия след очакваното преизбиране на Ангела Меркел за канцлер след парламентарния вот, насрочен за 24 т. м. и след собственото му запазване на трона в Кремъл след президентските избори в Русия догодина.

Отношенията с Меркел не биха могли да са толкова близки, както с Шрьодер, но въпреки това ще е опит за сваляне на напрежението в отношенията с Русия. Путин ще предложи смекчаване на кризата в Украйна в замяна на сваляне на санкциите на ЕС в областта на руския енергиен сектор. Герхард Шрьодер и неговите социалдемократи са на мнение, че това ще е разумна сделка. Меркел обаче би следвало да бъде посъветвана да избегне подобен капан, се посочва в публикацията на “Таймс”.