Много голяма новина трябва да излезе в петък. Става дума за данните от одита на КТБ. БНБ обеща да обяви реалното състояние на затворения временно трезор и... чакаме с интерес какво ще съобщи.

Централната банка още не е казала, но очакванията упорито се завъртяха около едни няколко милиарда. Не 5000, не 50 000 или 500 000, а милиарди

Новият политик Николай Бареков вече пресметна, че "дупката" в банката е точно 5 милиарда лева и даже призова гуверньора на БНБ Иван Искров да го отрече. Случайно или не, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за актуализация на бюджета също с 5 милиарда лева, за да се рекапитализира Корпоративна банка.

Ако това е така, зад голямата новина няма как да не стоят малки и мръсни тайни. И трябва да има важни последствия. Ако в КТБ са вършени безобразия, то топката пада директно в двора на банковия надзор на БНБ. Това е регулаторът на системата, на чийто небосклон доскоро нямаше дори и следа от облаче на съмнение.

Във финансовите среди, в неформална атмосфера, се обсъжда как някои гръцки трезори през последните години са скъсани от всевъзможни проверки, а за други нещата не са стояли точно така. Говорят си и също, че ако не си затвориш очите, няма как да не видиш кредитите на свързаните фирми. След второто питие финансисти си признават, че никой банкер - даже и този с купена диплома, никога няма да отпусне кредит за десетки милиони на новосъздадена компания.

Тук идва въпросът какво точно ще бъде обявено от резултатите на одита в КТБ.

От една страна е ясно, че трябва да бъдат извадени кирливите ризи. Те не могат да останат скрити, защото вонята вече е нетърпима. От друга, има и съвсем противоположен интерес - не всички виновници за ситуацията около КТБ са избягали във Виена. Някои са си тук, заемат важни и престижни постове. Ако наистина са точени милиарди, те ще трябва да обяснят защо са го позволили. Така че последното действие на пиесата крие известен съспенс.

Каквото и да бъде казано за проверката е ясно, че за проблемите на КТБ ще плащаме всички. В случая изобщо не става въпрос за надуването на бюджетните разходи с милиарди. Според икономически анализатори най-лошото в сегашната ситуация е, че разплискването на политическото блато и крамолите в икономическия му обръч водят до загуба на доверие, което трудно ще бъде възстановено.

Може да се очаква допълнителен спад на инвестициите, отлив на чуждестранни компании, развиващи бизнес у нас, негативен ефект върху фондовата борса. За нищо от това реално няма обективни причини. А всъщност през последната година икономиката на страната не галопираше, но поне креташе бавно напред. Борсата отчете регионални рекорди, потреблението даде признаци на събуждане.

Всичко това се случваше дори и когато през миналото лято десетки хиляди протестираха срещу правителството и питаха КОЙ. Сега без да има каквато и да е обективна причина имаме съвсем непосредствена заплаха политическата криза да стане икономическа.

Това ще е важният проблем за решаване пред бъдещия служебен кабинет и следващото редовно правителство след него.

Задачата обаче няма да бъде решена, ако не бъдат извадени наяве малките тайни, заради които хората протестираха и заради които схемата "Орешарски" се провали.