СИМОНА РУСЕВА

Германското правителство изгони от страната резидента на американските тайни служби (Chief of Station). 

Това съобщи днес Клеменс Бинингер, председател на парламентарната спецкомисия за контрол на немските спецслужби. Той спази практиката името на чуждия резидент, който е на щат при съответното посолство, да не се оповестява публично.
Информацията бе потвърдена и от правителствения говорител Щефен Зайберт.

Крутата мярка е заради заловени двама германци, шпионирали за САЩ по указания от тяхното посолство в Берлин, поясни Бинингер. Малко по-словохотлив бе Зайберт – разконспирирането на агентите от страна на немските служби само е преляло чашата на търпението. Наред с това официален Берлин вече година напразно чака отговор от САЩ за активността на щатската спецслужба - Агенцията за национална сигурност, на и от германска територия. “Федералното правителство гледа крайно сериозно на тази активност”, каза Зайберт.

Той оповести и официалното решение на правителството:

“Представителят на US тайните служби към посолството на Съединените американски щати беше призован да напусне Германия. Искането е въз основа на течащи разследвания на Главна прокуратура, както и повдигнатите от месеци и останали открити въпроси относно дейността на US тайните служби в Германия, по изясняването на които бе сформирана парламентарна следствена комисия към Бундестага. Федералното правителство гледа крайно сериозно на тези процеси. За Германия тясното сътрудничеството със западни партньори и особено със САЩ, базирано на взаимно доверие, продължава да е незаменимо в интерес на сигурността на нейните граждани, както и на тази при задграничните й мисии. За това обаче са необходими взаимно доверие и откритост. Федералното правителство е готово да продължи да работи в тази посока и очаква това и от своите най-близки партньори.”

Единият американски агент бе разконспириран преди седмица. Той е служител на средно ниво в отдел “Задгранични мисии и международни контакти” към немската разведка БНД, за което Клуб Z къобщи. За втория бе съобщено вчера след обиск в кабинета и дома му. Той работи във военното министерство в Берлин и е имал достъп до свръхсекретни документи, касаещи НАТО и задгранични партньори.  

“Изгонването от Германия на американския резидент е резултат от липсата на сътрудничество (от страна на Вашингтон – б. р.) в усилията за изясняване на шпионската дейност”, обясни крайната мярка Бинингер. Според него е недопустимо партньорска страна да вербува агенти на територията на ФРГ.  

Преди това иначе сдържаната канцлерка Ангела Меркел подложи на остра критика действията на US тайните служби в Германия, напомняйки, че студената война е останала в историята. Здравият разум изключвал шпиониране на съюзници. Тази дейност през XXI век трябвало да е насочена към далеч по-сериозни проблеми. Меркел призова САЩ да преразгледат приоритетите си.

Според финансовия министър и бивш шеф на немското МВР Волфганг Шойбле с вербуването на немски агенти от ниско ниво американците действали толкова глупаво, че му идвало да се разплаче.