Поредна кадрова рокада в последните дни на сегашната власт е факт.

Жаклен Коен е новият шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Той сменя на поста Иван Йончев, който напуска по здравословни причини. Това стана ясно от съобщение на холдинга. Досега Коен беше член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

"След провеждането на редица консултации с лекари, те единодушно ми препоръчаха да се подложа на операция. Тъй като възстановяването ми се очаква да продължи дълго време и това ще доведе до невъзможност да изпълнявам пълноценно служебните си задължения, подадох заявление до Министъра на икономиката и енергетиката да ме освободи от заеманата длъжност", заявява Йончев.

Неговият договор е прекратен на 9 юли по взаимно съгласие, става ясно още от разясненията му.

Йончев допълва, че след възстановяването си ще продължи работата си по стратегическите проекти на БЕХ, сред които и новата ядрена мощност в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Йончев застана начело на БЕХ в средата на декември 2013 година. Той замени на поста Боян Боев, който пое председателството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Дотогава Йончев беше член на Съвета на директорите на „Мини Марица – Изток“, където пък беше назначен през октомври 2013 година.