Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пет извънпарламентарни партии - ДСБ, "Да, България", БЗНС, "Зелените" и ДЕОС, излязоха отново с обща инициатива - този път заради предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание. Изслушването на номинираните бе миналата седмица в комисията по правни въпроси в парламента и мина без дебати и въпроси. това спомогна процедурата да получи оценка "фарс" публично.

Десните партии пратиха писмо до всички парламентарни групи в 44-ия парламент с оценка на провеждания избор, който е наречен по-лош и от този през 2012 г., когато се избираше настоящия ВСС, а изборът водеше Искра Фидосова. Според формациите под председателството на Данаил Кирилов (ГЕРБ) в правната комисия положението е по-зле, но най-голямо притеснение будят четирима от номинираните кандидат-членове на ВСС, чийто избор би било "крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела „Кой“ в съдебната власт". 

Ето кои са тези четирима кандидати и какво казаха десните:

Уважаеми дами и господа народни представители,

С номинациите и изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, този състав на Народното събрание за пореден път доказа, че е лишен от воля за реални реформи.

Стана очевидно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито наличие на визия за реформи, нито заявена публична позиция в защита на върховенството на правото.

При разглеждането на номинациите парламентът наруши и буквата, и духа на закона. Правилата за работа на комисията съдържаха ред несъответствия на нормите на Закона за съдебната власт, гарантиращи задълбочена проверка на качествата на кандидатите, прозрачността и публичното участие в процедурата.

Самото изслушване на кандидатите в правна комисия беше откровен фарс. Комисията не проведе задълбочен анализ за наличието на изискуемите по конституция високи нравствени и професионални качества, каквато е основната й роля по смисъла на Закона за съдебната власт. В частност – не бяха изследвани различни индикации за поведение, нарушаващо стандартите за професионална етика, от страна на ред кандидати. Без подобна взискателна проверка депутатите не могат да упражнят правото си на избор при достатъчно висока сигурност, че гласуват за кандидати с несъмнен интегритет. Наред с това, членовете на комисията не просто не проведоха дебат по възгледите за съдебната реформа на кандидатите, а често дори изобщо отказваха да поставят въпроси. Не бяха поставени и въпросите, подадени от неправителствени организации, въпреки че това е предвидено от Закона за съдебната власт.

Звучи невероятно, но процедурата, организирана и проведена от Данаил Кирилов, не просто не отговаря на целта на закона и основни ангажименти за реформа на съдебната власт, но дори значително отстъпва на спазването на формалните изисквания при избора, проведен от Искра Фидосова през 2012 г.

Няма никакво съмнение, че този избор няма да обслужи нито обществените очаквания за формиране на един Висш съдебен съвет, който най-сетне да проведе съдебната реформа, нито дори ще отговори на основни препоръки на Европейската комисия в рамките на Механизма за наблюдение и оценка. Ще бъде обслужен единствено интересът за възпроизводство на токсичното корупционно статукво.

В общата маса кандидати без изявени способности, между които Ви се предлага да избирате, се открояват четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за съмнение в наличието на изискуемите високи нравствени и професионални качества. Правна комисия дори не опита да обсъди и потвърди или отхвърли тези съмнения.

Става дума за:

Съдия Стефан Грозев, един от най-ярките примери за съдия, чиито решения с години ерозират общественото доверие в интегритета на съдебната власт. Обществените съмнения около него са толкова силни, че дори настоящият състав на ВСС двукратно отказа да му гласува доверие като председател на САС.

Съдия Боян Магдалинчев, който беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела. Ясно е, че г-н Магдалинчев не може да бъде лице на реформата в съдебната власт, независимо дали едно реално проучване би потвърдило или отхвърлило съмненията, че той в много отношения наследи ролята на Венета Марковска.

Адвокат Боян Новански, чиито връзки с бившия следовател Петър Петров („Петьо Еврото“) са особено компрометиращи.

Прокурор Йордан Стоев, който потвърди отказа за образуване досъдебно производство по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ.

Без съмнение, сред останалите кандидати има твърде малко, които изобщо дават причини да бъдат подозирани, че ще се борят за реална съдебна реформа. Как иначе да си обясним фактическото преотстъпване на квотата на "Обединените патриоти" в полза на кандидатите на ДПС и предложените шестима кандидати от страна на БСП. Със сигурност има и други неразкрити зависимости. Индикациите за лоялност на статуквото са правило. Вместо добре информиран и мотивиран избор Ви се предлага да участвате в поредния пазарлък на тъмно, който да осигури още поне пет години управление чрез корупция, зависимости и беззаконие.

Избирането обаче на някой от четиримата, посочени по-горе кандидати, би представлявало крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела „Кой“ в съдебната власт. При липсата на сериозен анализ на фактите, пораждащи съмнения в техните качества и капацитет за провеждане на реформа от страна на Правна комисия, всеки депутат трябва да вземе политическо решение какво послание иска да изпрати на обществото със своето гласуване.

Ето защо, призоваваме Ви да не подкрепяте гореизброените кандидати и да не превръщате очертаващия се лош избор за парламентарна квота във Висшия съдебен съвет в откровено обществено нетърпим.

ПП „Български земеделски народен съюз“

ПП „Движение Да България“

ПП „Демократи за силна България“

ПП „ДЕОС“

ПП „Зелените”

Съдия Стефан Грозев е номинация на депутата Хамид Хамид от ДПС.

Съдия Боян Магдалинчев е номинация на лидера на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и депутати от партията.

Адвокат Боян Новански и прокурор Йордан Стоев са номинация на водача на "Обединените патриоти" в Народното събрание и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Парламентът трябва да избере 11 души за новия ВСС, а кандидатурите са 18. Очаква се гласуването да е тази седмица.

Коментари

 's picture

Бобо

Тая работа с призиви не става

Бай Хой си ги избира такива по препоръка на Свинята , а както се знае вече и от малките деца Свинята е баш премиера , Бацко само слушка за да може и да лапка , а наш Ганьо си ги избра и сега ще им сърба попарата в кочината наречена България .

Извинете, но Дай България,

Извинете, но Дай България, Геос и Зелените не са десни партии. А ДСБ е превзета от радикални глобалисти също и няма и Д от дясно
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Все повече съвместни декларации

Все повече съвместни декларации на партиите в дясно-център. Започва да става интересно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.