Швеция започна днес най-мащабните си военни учения от 23 години насам, предаде Нюз.Ру.

Това се казва в сайта на въоръжените сили на страната.

Маневрите Aurora 17 ще продължат до 29 септември. В тях участват над 19 000 шведски военнослужещи от всички сили - сухопътни, военновъздушни и военноморски. Участват и представители на други държави - Дания, Естония, Финландия, Франция, Литва, Норвегия и САЩ,

Учениета се провеждат на територията на цяла Швеция. Главни сцени на действие ще бъдат столицата Стокхолм, областта Мелардален, остров Готланд и покрайнините на Гьотеборг.

Целта на маневрите е повишаване на военния потенциал на Швеция, укрепването на отбраната й и на нейната способност да се противопостави на нападение от "по-силен противник". Ученията целят да имат и сдържащ ефект. 

Швеция е неутрална страна, но през последните години започна силно да се притеснява от военните действия на Русия в района на Балтика.

Само след три дни започват съвместни учения между Беларус и Русия. Маневрите "Запад" ще се проведат на територията на Беларус. Някои анализатори смятат, че руският президент Владимир Путин планира да събере силите от шестте беларуски тренировъчни зони и да подготви инвазия към границата с Украйна. Мотивите на Русия за ученията на границата с ЕС са да демонстрира на страните от НАТО мощта си и готовността за конфронтация.