Вътрешният свят на човека през текстовете на Шекспир разглежда Лилия Абаджиева в новия си авторски спектакъл „Ако нямах лоши сънища“. Софийската публика може да го види премиерно на 4 и 5 октомври от 19,30 часа в театър "Азарян", НДК.

В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран като Александър Кадиев и Моню Монев, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

„Ако нямах лоши сънища” е неизменна част от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абажиева върху Шекспир:

„С работата ми по Шекспир са свързани всички етапи от развитието ми като режисьор. Обърнах се към Шекспир още в ранните си студентски години. Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир през поезията и философията изразява вътрешния свят на човека. Той ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия.”

В професионалната си кариера Лилия Абаджиева развива своята шекспирова театрална лексика не само в българската театрална ситуация, но и в руската, немската и американската театрални традиции, през безценния опит от сблъсъка на културни идентичности . „В „Ако нямах лоши сънища” изследвах теми, които винаги са ме карали “в сърцето си да чувствам странна битка, която не ми дава да заспя”, споделя още режисьорът.

Билетите за „Ако нямах лоши сънища” вече са в продажба на касите на НДК на цени от 15/12 лв.