В ЕС няма апетит за по-радикален подход към Турция. Оказа се, че германският натиск ЕС да прекрати окончателно преговорите й за членство не се радва на единодушна подкрепа на неформална среща на външните министри на съюза в Талин, Естония.

Такива срещи не вземат решения. Отношенията между ЕС и Турция не бяха в официалния дневен ред и на тази, но тя беше използвана Берлин да тества почвата за искането, с което се ангажираха както канцлерката Ангела Меркел, така и претендентът за поста й на изборите на 24 септември, социалдемократът Мартин Шулц.

"Знаем, че има проблеми с човешките права в Турция, но аз не съм за прекъсване на преговорите, защото, ... ако не говорим един с друг, това не е конструктивен път напред", каза финландският външен министър Тимо Соини, цитиран от планформата EU Observer.

"Трябва да продължим процеса на ангажиране. Не е лесно, но трябва да ценим контактите", каза литовският му колега Линас Линкевичус. "Със спиране, с отрязване...ще ги окуражим (турските власти - б.р.) да отидат още по-далече".

Ясно с Германия се солидаризира австрийският външен министър Себастиан Курц, чиято страна отдавна настояна преговорите да бъдат прекратени. Швеция и Холандия казаха, че ще заявят позицията си след германските избори, когато те очакват нова дискусия по темата. 

"България винаги се е придържала към позицията, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване. Тази тема не е обсъждана на Гимних в Талин", каза за Клуб Z говорителят на външно министерство Иван Димов.

Турският министър за ЕС Йомер Челик упрекна европейците, че превръщат преговорите със страната му в "детска игра".

“Tова изобщо не е детска игра", каза той, цитиран от Ройтерс, след като се срещна с външните министри на ЕС в Талин вчера. "Не можете да говорите за прекъсване или спиране на присъединителните преговори и след това да ги започнете отново след шест месеца и че Турция е голяма стратегическа и важна страна".

Неформалните срещи на първите дипломати на ЕС се наричат и с името на мястото, където за първи път е проведен такъв форум, замъкът Гимних в Ерфшадт, Германия.

Решенията, свързани с разширяването на ЕС, изискват единодушие на държавите-членки. Меркел обеща пред Бундестага, че ще настоява пред колегите си в Европейския съвет за край на преговорите с Турция. Шулц обеща същото, ако бъде избран за канцлер.

Френският президент Еманюел Макрон обаче призова ЕС да се въздържа от радикални решения предвид важността от отношенията му с Турция.

Двустранните отношения между Германия и Турция се обтегнаха през последните няколко месеца, след като Анкара многократно обвинява Германия, че укрива терористи, а Ердоган заяви, че Берлин прибягва към "нацистки" методи, защото не разреши на негови министри да агитират сред тримилионната турска диаспора в Германия преди референдума за разширяването на президентските пълномощия през април. 

Още масло в огъня наляха отказите на Анкара да допусне германски парламентаристи да посетят немски военни на натовската база в Инджирлик, арестите на турци с немско гражданство, призивите на Ердоган към турците в Германия да гласуват против главните партии на общите избори, насрочени за 24 септември.

Турция стана централна предизборна тема за Германия и в европейски аспект. ЕС критикува осъди неуспешния опит за военен преврат на 15 юли 2016 г., но в същото време критикува отговора на властите - десетки хиляди арести на военни, магистрати, преподаватели, интелектуалци, затварянето на независими медии, на журналисти и опозиционни депутати. Европа осъжда и кървавите репресии срещу кюрдите в Анадола, както и референдума, който увеличи значително правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

През изминалия политически сезон Европейският парламент два пъти иска от държавите членки да прекъснат временно преговорите с Турция. Те се водят от 2005 г. с минимален напредък. германските претенденти за канцлерския пост предлагат нещо по-радикално от евродепутатите - преговорите да бъдат прекратени окончателно.