Политическият сезон започва и със засилени взаимни обвинения между управляващи и опозиция в корупция. Двата основни скандални случая, които се тиражират от медиите - „Суджукгейт“ и „Цанков камък“, са достигнали до огромното мнозиство от  избирателите - съответно до 70% и 84%. Над два милиона българи твърдят, че лично знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии чрез ''доброволни'' дарения. Очевидно „Суджукгейт“ е само върхът на айсберга.

Данните са от национален представителен за пълнолетното население телефонен сондаж сред 802 интервюирани, проведен на трети и четвърти септември. Изследването е част от регулярната програма на „Галъп интернешънъл“ за отчитане на обществените настроения, уточняват от агенцията.

Кой трябва да поеме контрола при създаването на антикорупционен орган, идеята за който отново беше възродена?

През миналата седмица президентът Румен Радев заяви, че според него държавният глава трябва да назначава шефа на този орган. На подобно мнение са и от БСП. От управлявашата партия ГЕРБ смятат, че контролът трябва да е в ръцете на правителството. 

70 на сто от участниците в актуално изследване на "Галъп интърнешънъл" казват, че е "по-добре този орган да бъде под контрола най-вече на президента".

21% подкрепят предложението контролът да бъде в ръцете на самите управляващи.

 

 

КТБ - кой е виновен

А по отношение на случая с фалита на КТБ вече се е оформила доминираща интерпретация в масовото съзнание - за 70% от пълнолетните българи банката е умишлено фалирана, за да се разграбят активите ѝ. Всеки шести (15%) счита, че вината изцяло е на банкера Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.