Налагането на по-тежки санкции на Северна Корея е безсмислено, а заплахи за военни действия срещу Пхенян може да доведат до "световна катастрофа", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Той призова за диалог с режима на Ким Чен Ун и критикува подхода на американската дипломация за справяне с конфликта.

"Русия осъжда действията на Северна Корея, смятаме, че са провокация", каза Путин след срещата на групата БРИКС в Китай. "Но предизвикване на военна истерия няма да доведе до нищо добро. Напротив, може да доведе до глобална катастрофа. Няма друг подход освен мирния."

Путин критикува решението на Вашингтон да наложи санкции върху руски фирми, които са обвинени, че търгуват със Северна Корея.

"Смехотворно е да включиш нас в списъка със санкции срещу Северна Корея и да поискаш нашето съдействие за налагане на санкции срещу Северна Корея."

"Трудно е да се води диалог с хора, които бъркат Австрия с Австралия. Очевидно това е нивото на политическа култура на определена част от американските кадри", заяви още руският президент.

Москва си запазва правото да съкрати още броя на дипломатите на САЩ в Русия, но засега няма да го прави, заяви още Путин. Той каза също, че ще възложи на Министерството на външните работи на Русия да се обърне към американски съд заради изземването на руска дипломатическа собственост в САЩ.

Путин напомни, че Москва и Вашингтон са се споразумели да изравнят броя на дипломатическите служители в Русия и САЩ. В Русия работят около 1300 американски дипломати, а руските в САЩ са 455.

При това по думите на Путин в тези 455 служители Русия е включила и 155 души, работещи към ООН, които, "строго погледнато, не са дипломати с акредитация от Държавния департамент на САЩ, а са сътрудници на международна организация".

"Ако говорим за пълен паритет, от 455-те дипломати на САЩ в Москва трябва да се извадят 155. Затова си оставяме правото да вземем решение и по тази бройка американски дипломати, но засега няма да го правим. Да видим как ситуацията ще се развие по-нататък", каза Путин.

 

"Що се отнася до сградите и съоръженията (на руската дипломатическа мисия в САЩ), това действително е нещо безпрецедентно. Американската страна лиши Русия от правото да ползваме наше имущество. Това е явно нарушение на имуществените права на руската страна. Поради което за начало ще възложа на руското външно министерство да се обърне към съда. Да видим как работи хвалената американска съдебна система", заяви руският президент.

Путип предупреди, че решение на САЩ да доставя оръжие на Украйна би изострило конфликта в източната част на страната и вероятно би предизвикало проруските сепаратисти да засилят натиска си.

"Доставката на оръжия в конфликтна зона не помага за установяване на мир, а единствено влошава ситуацията", заяви руският президент. "Подобно решение не би променило ситуацията, но може да увеличи броя на жертвите."

Коментарът на Путин, който може да бъде възприет като прикрита заплаха, продължава:

"Самообявилите се републики (в Източна Украйна) имат достатъчно оръжия, включително такива, взети от противниците си. Трудно е да предвидим как биха отговорили републиките. Вероятно те ще разположат оръжия в други конфликтни зони."

През миналия месец военният министър на САЩ Джеймс Матис посети Киев и заяви, че обмисля снабдяването на Украйна с оръжия, така че страната да може да се защитава.

Русия ще внесе в Съвета за сигурност на ООН резолюция за разполагане на миротворци на Обединените нации по линията на контакт в Донбас, за да гарантират сигурността на служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Разполагането на сили на ООН, които да гарантират сигурността на мисията на ОССЕ в Донбас, ще бъде от полза "за решаването на проблемите в Югоизточна Украйна", заяви Путин.

Разполагането на въоръжени сили ще стане възможно само при съгласуване по въпроса с представителите на самопровъзгласилите се републики в Донбас.

На въпрос дали е разочарован от американския си колега Доналд Тръмп заради охладняването на отношенията между двете страни, Путин отговори:

"Той не ми е невеста, аз не съм му невеста, нито младоженец - занимаваме се с държавна дейност."

Все пак Путин изрази надежда, че ще постигнат компромис в интерес на народите на двете страни, предаде ТАСС.

"Тръмп се ръководи от националните интереси на своята страна, а аз - на моята. Разчитам да имаме възможност, както казва и президентът на САЩ, да намираме компромиси при решаването на двустранните и международните проблеми, за да се решават те в полза както на американския, така и на руския народ, и в полза на много други страни, имайки предвид голямата ни отговорност за международната сигурност."