40 държави са получили яйца, замърсени с инсектицида фипронил, съобщи говорителят на Европейската комисия по въпросите на здравето и безопасността на храните пред германски медии. 24 от 28-те страни членки на Европейския съюз са засегнати. Единствените държави от Евросъюза, които не са внесли на яйца или яйчeни продукти, замърсени с фипронил, са Литва, Португалия, Кипър и Хърватия.

Сред засегнатите извън пределите на общността 16 държави са САЩ, Русия, ЮАР и Турция, каза още говорителят на ЕК Анка Падурару пред DPA.

Според предишни данни на Комисията засегнатите страни от Съюза са 15.

Днес земеделските министри на страните членки на ЕС се срещат в естонската столица Талин, за да обсъдят ситуацията. Комисарят по въпросите на храните и селското стопанство на ЕС Витянис Андрюкайтис трябва да предостави информация за текущата ситуация, предаде агенция "Фокус". 

Фипронил се използва при унищожаването на въшки и кърлежи. Попаднал в човешкия организъм, той може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. За рискова се смята доза от 0,72 милиграма на килограм в кокошето яйце. Откритите стойности при холандските яйца са 1,2 мг/кг.

Инсектицидът е попаднал в яйцата, защото е използван за почистване на помещенията за отглеждане на птици, твърдят германски медии. След избухването на скандала бяха унищожени тонове яйца, въпреки че експертите не са наясно дали те представляват сериозна опасност за здравето на потребителите.

Белгийски вносител го е закупил от фабрика в Румъния в големи количества. След това инсектицидът нелегално е бил използван при производството на почистващи препарати, изнасяни и в Холандия.

България също е сред засегнатите страни. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви през август, че е взела незабавни превантивни мерки за изтегляне от пазара и производството на хранителни продукти, в които е вложен замърсен с фипронил яйчен прах.