Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс и основателят на „Върджин груп“ Ричард Брансън решиха да инвестират заедно с бившия президент на „Дженерал мотърс“ Джак Уелч в стартиращия бизнес с изкуствено месо, съобщи агенция "Блумбърг". 

Предприемачите ще вложат капитали в новата компания „Мемфис мийт“, която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки. 

Нейният продукт още не е стигнал до пазара, защото е по-скъп от естественото месо, но с новите инвеститори усилията за поевтиняването й ще продължат.

"След 30 години няма да ни се налага да убиваме животни, а месото ще бъде по-чисто и здравословно, без да се промени вкусът му“, коментира Брансън пред "Блумбърг". 

Освен това новото производство ще защити природната среда, защото ще потребява само 1% от земята и 10% от водата, необходими днес за животновъдството.

„Мемфис мийтс“ взема самовъзпроизвеждащи се живи клетки от животни, слага ги в хранителна среда наситена с кислород и ги оставя да се делят естествено. 

По тази технология през 2016 г. е произведено говеждо месо, а по-рано тази година – пилешко и патешко.