Може би депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане "лице на България" по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.? Провокативната инициатива точно този политик и бизнесмен да рекламира страната по време на Председателството е на Гражданско сдружение БОЕЦ. То стана популярно покрай протестните акции за реформа в съдебната власт, организирани от "Правосъдие за всеки" и т. н. От БОЕЦ сезираха и Висшия съдебен съвет за скандала "ЦУМ-гейт". 

В първия пленарен ден от есенния политически сезон от сдружението внесоха предложението за Пеевски в Народното събрание. Копие от писмото е пратено и в Министерския съвет, и до президента Румен Радев. Според БОЕЦ "Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек, притежаващ стар "Опел", се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът "КОЙ" - най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации“.

Друг "аргумент" за предложението е, че депутатът от ДПС има "чрез своята вродена харизма единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримия му принос към развитие на гражданското общество в България“.

"Множеството проверки от прокуратура, НАП и други, доказват, че в своята дейност г-н Пеевски съблюдава и стриктно спазва българското законодателство“, продължават от сдружението и се канят да започнат да събират подписка в подкрепа на идеята си за номинацията на "лице на България".

"Номинацията" е в отговор на инициатива на сдружение "Азбукари", които предложиха страната ни да има такова лице и то да е на бившата тв водеща Цвета Кирилова.

 "При цялото ни уважение към г-жа Кирилова и номиниралите я, считаме, че това трябва да е човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната. Човек, който е работил години наред за българските граждани и чрез своите постижения в обществен и в личен план, се е превърнал в Символ на успеха в собствената си страна."

От БОЕЦ изброяват и факти от биографията на депутата, които го правят достоен за номинация - още от времето, когато на 21 години влиза в управата на пристанище "Варна", зам.-министерския му пост, назначението в следствието, депутатските мандати и т.н., бизнес начинанията - медиите, "Булгартабак" и т.н. 

"Българските институции са оценили неговите качества и значимост за държавата и обществото ни, приравнявайки го към Президент, Премиер, Председател на НС , осигурявайки му държавна охрана от НСО", припомнят още от сдружението.