Съюзът на издателите в България реагира остро на готвените промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат затвор за разпространяване на заблуждаваща или невярна информация за банките. Поправките бяха одобрени миналата седмица на правна комисия в парламента с гласовете на ГЕРБ и на ДПС. Депутатите от "Коалиция за България" се въздържаха, а "Атака" не участва в работата на Народното събрание.

Според декларацията на издателския съюз става дума за налагане на "абсолютна цензура върху публикуването на финансови новини".

Оттам припомнят текста на предложението за промяна в НК, според което "Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години".

Законопроектът на практика забранява на медиите да публикуват дори и вярна информация ("или други сведения"), когато тя не е в интерес на стабилността на финансовите институции и/или засяга качеството на работата на финансовите регулатори, които ще бъдат защитени от чадъра на предлаганата цензура, защото попадат в дефиницията на "финансови институции".

"Така например медиите не би следвало да публикуват новината, че прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", защото това може да всее паника у населението", дават пример издателите.

От съюза настояват всички политически сили да преразгледат "постигнатото под натиск и в заблуда споразумение". Според декларацията законопроектът погазва грубо свободата на словото, независимостта на медиите, правото на гражданите да получават информация и конституцията на България, която ги гарантира. 

"Без публикации в професионалните медии тиражирането на слухове ще процъфти", се казва в декларацията.

Съюзът на издателите настоява още в случай че законопроектът все пак бъде гласуван, държавният глава да го върне обратно в Народното събрание и той да бъде разгледан от следващия парламент.

"СИБ своевременно ще се обърне към всички европейски институции и световните и европейски медийни организации, в които членува, за да търси подкрепа за недопускане на цензура в една демократична държава", ставя ясно още от декларацията.

Предложението с вносител депутатът Йордан Цонев от ДПС вече беше определено като "скандално" от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). 

"Мотивирано от идеята за по-добра защита на банковата система, това предложение е скандално и представлява налагане на пълна цензура върху всякаква информация, отнасяща се до банките", смятат от АЕЖ

Наред със заблуждаващата и невярната информация, която и сега се преследва от закона, въпросното предложение въвежда твърде широкия като обхват израз “други сведения”, обясняват от асоциацията. Според тях това практически означава, че за банките би могло да се пише и говори или добро, или нищо. 

"Журналистите биват лишени от основната си функция – да разкриват и изобличават нередностите в тази сфера от обществения живот. Нещо повече, криминализирането на разпространяването на „други сведения“ за финансовите институции поставя под риск от подвеждане под наказателна отговорност коментатори и експерти от банковия сектор и практически всички граждани, пожелали да изразят мнение или да поискат адекватни отговори относно стабилността на своите лични и публичните финанси", се казва в документа.

Според асоциацията освен, че са в разрез с членове 39, 40 и 41 от Конституцията на Република България, подобни мъгляви законови формулировки представляват грубо нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (чл.10, ал. 1) и Хартата на основните права в ЕС (чл.11, ал.1), по които България е страна и носител на права и задължения. Твърде вероятно е приемането на подобен скандален текст в Наказателния кодекс да навлече нови проблеми на България в областта на действие на Механизма на сътрудничество и проверка, както и съдебни процедури пред Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз, смятат от АЕЖ.

ГЕРБ предупреди в сряда, че може и да не подкрепи исканите промени за банките в Наказателния кодекс. Лидерът на партията Бойко Борисов обвърза подкрепата с искане управляващите да си признаят откъде ще бъдат взети парите, които ще покрият дефицити, след като държавата оздрави поставената под надзор Корпоративна търговска банка (КТБ).