Най-малко две експлозии са чути в химическия завод край Хюстън. Той е най-големият в света и е наводнен след дъждовете от урагана Харви.

Черен дим се издига над завода "Аркема", съобщиха спасителни отряди, цитирани от Би Би Си.

Вследствие на тежките наводнения в комплекса вече няма възможност химическите елементи да се охлаждат и да се поддържат студени. Няма начин да се предотвратят взривовете и катастрофата, предупредиха специалисти.

Полицай, който е бил на служба близо до мястото на взривовете в завода, е откаран в болница заради задушаване. За лечение са постъпили и много хора, които са били близо до химическото съоръжение.

"Около 7 часа по Гринуич днес бяха регистрирани две експлозии и черен дим се издигна над химическия завод "Аркема" в Кросби", се посочва в официално изявление на компанията собственик на предприятието.

Добавя се, че превантивно е била отцепена зона от около 3 километра край комплекса.

Властите призовават никой да не навлиза в опасната зона.

Какви ще са последиците от изгарянето на химическия завод, което най-вероятно ще се случи, никой не се наема да прогнозира. При всички случаи те ще са катастрофални, предупреждават експерти.

Жертвите на Харви вече станаха 33 в Тексас. Тропическата буря се измества към Луизиана, но водата много трудно се оттича и бедственото положение продължава. Рекордното количество паднал дъжд в един от пострадалите райони е 1310 литра на квадратен метър. Една трета от Хюстън е под вода. Повече от големите петролни рафинерии в Тексас са затворени заради безпрецедентното наводнение. 

Спасителите продължават да претърсват кварталите и улиците буквално врата по врата с надежда да намерят оцелели и да ги измъкнат от водния капан.

Химическият завод "Аркема" се намира на 34 км от Хюстън 

Още в петък бе спряно производството в него. Обаче след като там паднаха 1020 литра дъжд на кв. метър, вече съоръженията не можеха да бъдат спасени и обезопасени.

Изглед от птичи поглед на "Аркема".

В завода се произвеждат всякакви химикали - от такива за фармацевтичната индустрия до нужни при направата на строителни материали. При загряване те стават много опасни и токсични.

Експерт предупреди, че при експлозия ще се разрази пожар като при избухването на газопровод. Черният дим, който се образува от взривовете, ще бъде много гъст и ще уврежда кожата, очите и белите дробове.

Всички работници от завода са били евакуирани още в четвъртък. Сега съоръжението е в ръцете на съдбата, но по всичко личи, че ще изгори напълно.