Главният секретар на МВР Младен Маринов отхвърли подозренията на някои коментатори, че в България се връщат "мутренските времена".

"Живяхме във времена, когато беше изключително тежко и опасно да се движат хора по улицата. В момента България е изключително спокойна страна", заяви Маринов пред Нова ТВ.

Главният секретар съобщи, че към момента няма данни някой да се е свързал със семейството на отвлечения вчера син на собственик на автокъща. За инцидента с 25-годишния мъж, който още е в неизвестност, се разбра вчера, като първоначално се говореше за версиите отвличане или кражба на кола.

"Чакаме обаждане с информация", каза Маринов по повод изчезването на 25-годишния Адриан Златков.

Главният секретар на МВР каза, че се надява младежът да е жив, но призна, че с него е извършено нещо против волята му. По повод двата палежа на автокъщата - собственост на бащата на момчето, Маринов коментира, че този бизнес е "конфликтен". И допълни, че МВР има дълъг списък от длъжници на бащата на изчезналия.

МВР проверява всички издадени разрешителни за носене на оръжие, каза още Маринов. Целта е да се установи дали оръжията, за които разрешителното е с изтекъл срок, са върнати. Така Маринов отговори на въпрос защо не е иззето оръжието на мъжа, който преди седмица застреля съпругата си. Разрешителното за това оръжие е изтекло девет години по-рано. Главният секретар обясни, че е задължение на притежателите на оръжия да ги връщат, след като им изтекат разрешителните. И призна, че няма система за своевременно разследване на такива нарушения. Подобни случаи имало много и непрекъснато се проверявали.

По случая с обвинения пастир за пожара в Пирин Маринов обясни, че има не само самопризнанията на извършителя, а на доказателства. И се похвали, че полицията е задържала  група за обири на домове на възрастни хора.