"Сбърканяци колкото искате. Каква Донецка република? Според мен тези хора не са добре. Поканете министър Петров (б.р. - министърът на здравеопазването)  да коментира тези хора."

Така вицепремиерът Валери Симеонов коментира демонстрантите на върх Шипка, опънали знаме на установената незаконно в Украйна Донецка република. 

Той заяви, че е познал жената, която държи флага:

"Тази същата си я спомням, на Казанлък направи един скандал пред цялата кохорта на правителството и президента Радев. Полицаите я изгониха, тя пак се върна. Жената си е за други учреждения", обобщи вицепремиерът.

Той самият се върна от посещение в Украйна, където се срещна с местни българи и получи подарък за България - бастун на даскал Ботьо Петков, подарен някога от сина му - Христо Ботев.

"Това са велики българи - тези, които се гордеят с произхода си, а не обиждат България от чужбина", заяви вицепремиерът.

Преди това Симеонов за пореден път коментира акциите на морето, които разбуниха духовете в разгара на туристическия сезон. Той първо похвали за пореден път всички институции, които поведе срещу шумните заведения по Черноморието. Водещият Антон Хекимян го попита защо е било нужно обаче вицепремиер да бъде там.

"Въпросът е риторичен, и вие, и всички ваши зрители знаете, че 27 години са създавани едни порочни зависимости - общини, концесионери на плажове, собственици. Трябваше да се сложи край на тези зависимости. Трябваше да отида там, за да направя един модел."

На въпрос как ще отговори на обвиненията, че е наказал едни, но е прикрил други, Симеонов изсумтя:

"Всякакви глупости могат да се приказват и обвинения на засегнатите. Не е нужно да отговарям от всички. Досега никой не е могъл да ме упрекне в каквато и да е зависимост. Ходил съм и в "Съни Дриймс", и в заведение на Митьо Очите, ходил съм във Влас, взел съм мерки и там."

Той призна, че акцията не е стигнала още изцяло по южното крайбрежие, но посочи, че в Созопол и Приморско също има наказани заведения.

"Всички хотелиери са на моя страна с изключение на една-две бройки, които си приписват, че са представители на бранша в Слънчев бряг."

От бТВ пуснаха кратко видео, в което Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, обясни, че промени в бранша са нужни, но не трябва да се правят по този начин "с пръчката". Хекимян представи и тезата на някои от протестиращите срещу Симеонов - че Слънчев бряг традиционно е място за купони.

"Такъв, какъвто го видяхме и във вашите кадри - шумен, арогантен и побъркващ хората цяла нощ, този Слънчев бряг е само 6%. 94% са семейства, които почиват там. Тази дама е един брутален нарушител на законите. Незаконно строителство, неразрешено завземане на 5 декара на българския плаж. Това е станало със съгласието на концесионера. Тя има сериозна причина да защитава тези нарушения", отбеляза той. "Изравнени дюни, и там си направила паркинг, игрище, барбекю, детски площадки, зони за ядене, за пиене."

Според него основните упреци - защо това се прави по средата на сезона - са неоснователни, защото той е започнал тази си кампания още през май.

"Съвещанията с хотелиерите започнаха… първото беше на 7 май. После на 27 май в Слънчев бряг, във Варна, в Бургас."

Хекимян попита дали предварително е говорил със собствениците.

"Вие не гледате ли телевизия?", сряза го Симеонов.

"Аз я правя", отговори смутен Хекимян.

"Това е кампания, която съм започнал от началото на май", отсече Симеонов.

Според вицепремиера той е спечелил първата битка от войната.