Тексас, Луизиана и други части на САЩ ще усещат последиците от урагана Харви още месеци наред и дори в идните години. Това се казва в изявление на първата дама на САЩ Мелания Тръмп.

Тя придружи президента Доналд Тръмп при посещението му в щата Тексас, опустошен от природното бедствие.

1,7 милиона души са получили заповед за напускане на домовете си заради последствията от Харви, отбелязва съпругата на Доналд Тръмп. Първата дама на САЩ казва още, че иска да предложи помощта си не само на думи, но и чрез действия, но в изявлението не се казва в какво конкретно ще се изразява нейната помощ.

Мелания и Доналд Тръмп огледаха с кола някои от пораженията.

Доналд Тръмп вече заяви, че за ликвидирането на последствията от Харви ще бъде необходима рекордна за цялата история на страната сума. Той обяви, че се готви да работи с Конгреса за оказване на помощ на пострадалия Тексас и отбеляза, че това ще бъде скъпоструваща задача. Тръмп сподели, че никога не е виждал подобно бедствие и толкова много вода, визирайки наводненията, причинени от Харви. Той определи стихията като най-разрушителния ураган в историята на страната, предаде БТА.

Губернаторът на Тексас запозна първото семейство на САЩ с трагичната картина в щата.

Метеоролози вече официално обявиха, че дъждовете, които причини Харви, са най-проливните в историята на САЩ. Днес се очаква Харви да удари за втори път щатите Тексас и Луизиана. На места падналият дуж е над 1000 литра на квадратен метър. Това е годишното количество дъжд, което пада в този район обикновено.

В края на деня президентската двойка се отправи към Вашингтон.

Щетите от катастрофалното природно бедствие вече са над 30 милиарда, но много е вероятно да достигнат сумата от 100 милиарда. Преди 12 години ураганът Катрина нанесе разруха в Луизиана за 118 милиарда долара. 

Засега жертвите са около 20. Десетки хиляди са загубили къщите си. Над 30 000 души са настанени във временни убежища. Спасителните операции продължават.

Спасителите търсят и с канута блокирани в домовете хора.