Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Частната руска телевизия "Дождь" е известна с критичното си отношение към Кремъл и с журналистическите си разследвания. Наскоро телевизионният канал, който е партньор на ДВ в Русия, взе на мушка бившия шеф на "Роснефт" Едуард Худайнатов. Журналистите от "Дождь" твърдят, че са разкрили съмнителни сделки между него и престъпните среди. Следите водят към Санкт Петербург.

"Роснефт" твърди за себе си, че е "водещ на руския петролен пазар и най-голям в света концерн за нефт и газ". През май държавната компания основа дъщерна фирма в Берлин и обяви готовност да инвестира неколкостотин милиона евро, макар да е с наложени санкции от ЕС заради анексията на Крим.

Очаква се скоро в управителния съвет на "Роснефт" да заеме мястото си и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Заради това си решение германският социалдемократ е остро критикуван в Германия. Главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин - бил е шеф на кабинета му. Едуард Худайнатов също има стари и добри контакти с Путин - през 2000 година той ръководеше изборния щаб на Путин, припомня "Дождь".

Връзки с Тамбовската мафия

Предшественикът на Сечин, 56-годишният днес Худайнатов, ръководеше "Роснефт" от 2010 до 2012 година. Журналистите от "Дождь" са разкрили, че Худайнатов е придобил чрез различни кипърски офшорни фирми мажоритарен дял от 62,5 процента в една сравнително неизвестна фирма - "Форт". Същата е купила преди няколко години парцел от 3600 хектара в пристанището на Приморск, близо до Санкт Петербург, където трябва да бъде изградена нова петролна рафинерия.

Апетитният парцел е откупен от друга фирма, която навремето го е придобила на безценица. Нейните шефове са били във връзка с небезизвестната Тамбовска мафия от Санкт Петербург, която през 90-те години навлезе и в петролния бизнес.

Следите водят към Испания

Интересно е да се знае кому принадлежат останалите дялове от "Форт". Журналистите от "Дождь" твърдят, че става дума за една друга офшорна фирма, свързана с Тамбовската мафия. Споменава се името на Иля Трабер, който - по информации в медиите - е издирван от испанските власти от 2016 година заедно с още десетина руски бизнесмени заради връзки с Тамбовската мафия.

"Въз основа на наличните данни може да са твърди, че активите на "Форт" са били поделени между Худайнатов и обкръжението на Трабер", твърдят разследващите журналисти от "Дождь". И още един пикантен детайл: дялове във фирмата по-рано е имал и бизнесменът и банкер Николай Шамалов. Според руските медии неговият син Кирил Шамалов е женен за една от дъщерите на Путин.

Испанските власти от години разследват руската мафия - основно за пране на пари. По същите обвинения през 2008 г. в Испания бяха арестувани 20 предполагаеми членове на Тамбовската мафия. През миналата година испанското правосъдие издаде заповеди за арест на други 12 руски граждани, сред които и Трабер. В списъка на издирваните лица тогава попадна и един депутат от руския парламент.

Орден от Путин

Засега Худайнатов не е реагирал на разследването на "Дождь". Последно той беше собственик на друга петролна фирма и през март беше удостоен с орден от президента Путин - за заслуги "за заздравяването на руските позиции" на глобалния енергиен пазар и за по-добър инвестиционен климат.

Московският икономически вестник "Ведомости" пише, че Худайнатов и китайската фирма China Energy скоро могат да станат нови акционери в "Роснефт".

"Дойче веле"

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Комерсант: Банки испугались

Комерсант: Банки испугались санкций Intesa не может синдицировать кредит для новых совладельцев «Роснефти» в Комерсант25.08 Новите американски мерки срещу Русия и напрегната ситуация в Близкия изток възпрепятстват италианска банка Intesa Sanpaolo да събира половината от кредита за 5,2 милиарда € за Glencore и Катар върховния фонд (QIA). в първите години на компанията за набиране на средства за закупуване на пакета в държавата "Роснефт" за 10,5 млрд €. Intesa, за да осигури 50% от тази сума, реши да споделя риска с още 15 чуждестранни банки, които сега са, поради страх от санкции, може да се оттеглят о ткредита.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Не само за икономисти

Такива ръководители докараха Дереджето на Златната кокошка до тинята. Общая задолженность "Роснефти" по банковским займам и долговым ценным бумагам выросла на 79 млрд рублей за второй квартал и достигла 3,437 триллиона рублей. Погашения валютных займов, к которым компанию принуждают санкции, были успешно компенсированы новыми долгами в рублях. При этом по чистому долгу (то есть не покрытому резервами) "Роснефть" вышла на новый исторический рекорд - 2,2 триллиона рублей. Это в 1,5 раза выше прошлогоднего уровня. Общая сумма обязательств компании (с учетом отложенных налогов и заложенной в кредит еще не добытой нефти) превысила 7 триллионов рублей, что эквивалентно 28% резервов ЦБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.