Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

При посещението си в Румъния и България френският президент Еманюел Макрон има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за командированите работници, или феномена на социалния дъмпинг, пишат медии в Париж, цитирани от "Дарик".

Задачата няма да е лесна, особено в Румъния, отбелязва в. "Кроа". Букурещ е против затягането на европейските правила в тази област. Близо 30 000 от командированите работници във Франция идват от Румъния. Повечето от тях са само работниците от Полша и Португалия.

Повечето румънци, командировани във Франция, работят в строителството и получават доста над 300-те евро, които могат да очакват в родината си. Те допринасят значително за сумата от 1,58 милиарда евро, които румънската диаспора изпраща всяка година в своята страна.

След като Еврокомисията обяви през миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса, Румъния и 10 други страни заявиха, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС. През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС. Според него предложените отстъпки са недостатъчни, изтъква в. "Поан".

Проблемите не са толкова технически, колкото изглеждат, отбелязва изданието и цитира прессъобщение на Елисейския дворец. Оттам заявяват, че "това е преди всичко политически проблем, защото ако не постигнем по-добра регулация на трудовия пазар, след време самото свободно движение на работна сила ще бъде поставено под въпрос".

Обиколката на Макрон е и повод за едва прикрита забележка към предшествениците му, отбелязва френското издание на сайта "Хъфингтън пост".

"Нито един френски президент не е посещавал България от присъединяването й към ЕС преди 10 години. С това посещение Франция показва, че не пренебрегва нито една от страните от Съюза. То е и сигнал, че не искаме да се създават разделения между страните от Севера и Юга или между тези от Изтока и тези от Запада", казват пред медията хора, близки до президентското обкръжение.

Румъния и България, от които идват много от командированите работници в ЕС, са ключови дестинации за Макрон. Ако тези страни се приближат до позициите на Париж, главните противници на промяната на обсъжданите правила - Полша и Унгария, ще се окажат малко по-изолирани. Дали тази стратегия е печеливша, ще разберем през октомври, когато ще настъпи моментът за подписването на нова директива, подчертава "Хъфингтън пост".

Макрон и съпругата му Брижит Троньо ще бъдат на посещение в България на 25 август. Те идват по съвместна покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Френският президент ще бъде не в София, а в двореца "Евксиноград" във Варна.

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10,00 ч. пред двореца „Евксиноград“, като след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги. След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции.

В 11.15 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е от 12.45 часа.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Еманюел Макрон ще посети общо пет държави - Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България. Обиколката не включва Полша и Унгария, което накара много анализатори да сметнат, че те са нарочно изключени от нея поради противопоставянето си на ЕС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.