Йемен е изправен пред хуманитарна катастрофа. Според Световната здравна организация (СЗО) заразените с холера хора надхвърлят 500 000, а жертвите са близо 2000 от началото на епидемията през април. Освен това страната е изправена пред глад. Близо 2 милиона деца страдат от тежко недохранване. 60% от населението на страната гладуват.

Причините са в продължаващата вече две години война между подкрепяното от Саудитска Арабия сунитско правителство и подкрепяните от Иран шиитски бунтовници, които контролират столицата Сана.

“Здравните работници в Йемен работят в невъзможни условия“, казва директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус. “Хиляди хора са болни, но няма достатъчно болници, няма достатъчно лекарства, няма достатъчно чиста вода.“

Гражданската война създава условия за ескалация на епидемията от холера – от април насам средно 5000 души се заразяват всеки ден.

Всеки ден 5 000 души в Йемен се заразяват с холера. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заразените с холера надхвърлят 500 000 души от началото на епидемията през април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според СТО епидемията придобива огромни мащаби заради пълната липса на санитарни условия и невъзможността да се поддържа хигиена. Милиони хора в страната нямат достъп до чиста вода. Холерата се разпространява бързо чрез заразена храна и вода. Според организацията 99% от хората, които имат контакт с болестта, могат да оцелеят, ако имат достъп до адекватна медицинска помощ. Повече от 15 милиона от 25-милионното население на страната не могат да получат никакво лечение.

Директорът на СЗО призова към търсене на политическо решение на кризата, отнела живота на над 8300 души от март 2015 г.

“Хората в Йемен не могат да понасят това още дълго. Те имат нужда от мир, за да изградят отново живота и страната си.“

Здравната система на страната е на ръба на разпад. Според ООН ключови инфраструктурни съоръжения са разрушени – болници, канализация, водоснабдяване. Лекарите и медицинските сестри не получават заплати от повече от година.

“Поискахме от йеменските власти да платят на здравните работници възможно най-скоро, защото се боим, че без тях  хора, които имат реален шанс да оцелеят, биха починали“, казват в съвместното си изявление СЗО и УНИЦЕФ.

Подкрепяните от Саудитска Арабия войници на правителството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Краят на гражданската война, причинила хуманитарната катастрофа в Йемен, не изглежда близък. Напротив, войната става все по-кървава. Досега при военните действия са загинали около 10 000 души.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща правителството, продължава офанзивата си. По данни на ООН военновъздушните сили на коалицията често атакуват цивилни мишени.

Наскоро ООН съобщи за въздушен удар в югозападната провинция Таиз, при която умират над 20 цивилни. Организацията твърди, че в близост до разрушената къща не е имало никакви военни цели.

Според Саудитска Арабия няма друг вариант освен войната срещу бунтовниците хути в Йемен. Поне така изглежда от интервюто на престолонаследника Мохамед бин Салман, който е и министър на войната, пред “Ал Арабия“:

“Никой не иска войната да продължава“, казва Бин Салман и добавя, че страната му “няма избор“.

“Терористични групировки атакуваха легитимното правителство на страната. Ако Саудитска Арабия не беше поела инициативата, сигурността на целия регион щеше да бъде застрашена.“

Тренировка на подкрепяните от Саудитска Арабия войници в Аден. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как започва гражданската война?

След обединението си през 1990 г. Йемен е една от най-бедните страни в Близкия изток. През 2015 г., когато започва войната, държавата е на 168-а позиция от 188 страни по индекс на човешко развитие, който измерва продължителността и стандарта на живот.

Заради безработицата и недоволството от управляващото семейство Салех, страната е готова за промяна, когато Арабската пролет започва в Северна Африка и Близкия изток през 2011 г.

Продемократични протести искат сваляне от власт на президента Али Абед Аллах Салех, който управлява вече 33 години. Той прави отстъпки и започва да води по-малко консервативна политика, но отказва да се оттегли.

Армията се намесва, следват сблъсъци с протестиращите, които дават първите жертви. Част от командирите на военните сили застават на страната на опозицията.

Благодарение на споразумение, уредено на международно ниво, вицепрезидентът Абед Рабо Мансур Хади заема мястото на Салех, а на първите избори в страната той е единственият кандидат. Опитите на Хади за конституционни реформи предизвикват съпротива от страна на бунтовниците хути.

През септември 2014 г. хутите завземат столицата Сана и принуждават Хади и кабинета му да се преместят в пристанищния град Аден.

Кои са враждуващите страни?

Две основни враждуващи страни се сражават в гражданската война в Йемен – проправителствените сили, водени от президента Хади, и опозиционните сили, водени от хутите и подкрепяни от бившия държавен глава Салех.

Хутите принадлежат към шиитските мюсюлмани. Хади обвинява Иран в подкрепа за хутите, но Техеран категорично отрича.

Международно признатото правителство на президента Хади се намира в Аден. През 2015 г. Саудитска Арабия основава международна коалиция в негова подкрепа. В нея влизат също Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар, Мароко, Судан, Йордания и Египет. Коалицията е подкрепена от САЩ и Великобритания, които предоставят логистична подкрепа и разузнавателни данни.

Великобритания продава оръжие на Саудитска Арабия, което според активисти е предоставяно на правителствените сили. Неправителствени организации заведоха дело срещу решението на британското правителство да продължи снабдяването на страната с оръжие, но съдът реши, че търговията е законна и може да продължи.