Чешкото дружество ЧЕЗ Груп е получило няколко "обвързващи" оферти за бизнеса си в България. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията. 

В момента предложенията са предмет на анализ, но оттам отказаха повече информация. 

За продажба на активите на ЧЕЗ у нас се заговори още през януари, а в началото на месеца от дружеството съобщиха, че ще вземат окончателно решение за бъдещите си операции през септември.

Според неофициална информация след последното пресяване на кандидатите през май в надпреварата останаха  собствениците на “Приста ойл” – братята Атанас и Пламен Бобокови, които си партнират с турската STFA Yatirim, ТЕЦ “Бобов дол” на Христо Ковачки, пазарджишката “Инерком” на Гинка Върбанова и чешката енергийна компания “Енерго Про”. Евентуална сделка с нея обаче трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, защото тя вече държи електроразпределителната мрежа в Североизточна България и може да се превърне в монополист на пазара. 

Най-добрите оферти са били за около 300 млн. евро, което е близо до сумата, за която чехите купиха 67 на сто от електроразпределителната мрежа в Западна България в края на 2004 г. (281,5 млн. евро).

Останалите 33 процента бяха продадени от държавата през борсата и са собственост на различни фондове и финансови посредници.

През 2006 г. ЧЕЗ закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Сред активите са и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 г. Преди това месеци наред собственикът не успя да намери инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

През юли 2016 г. ЧЕЗ заведе арбитражно дело срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове.

Мотивите на дружеството бяха, че институции ни са провели "редица интервенции,  които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар".