За пореден ден основно занимание на управляващите от ГЕРБ се оказа персоната на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Поводът - заканата на соцлидерката от вчера, че ще даде на съд всеки, който обвързва името й с проекта "Цанков камък" и корупция по този повод.

Както е известно, Нинова изпрати и писмо до посланика на Австрия у нас, в което го уведомява, че управляващите у нас наричат проекта "корупционен", а той е финансиран с помощта на алпийската страна и е изпълнен от австрийски консорциум от фирми.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е вносител на сигнала до прокуратурата за "Цанков камък", явно не беше прочела, че Нинова плаши със съд тези, които я свързват с конкретния проект, чийто строеж е вървял по времето, по което Нинова е била зам.-министър на икономиката и енергетиката. Според ГЕРБ Нинова отричала, че е била част от тройната коалиция и е била остранена като зам.-министър, затова започнаха да "опровеграват" това със стари цитати от Сергей Станишев и Георги Първанов.

А по конкретното и случило се твърдение на лидерката на БСП - че няма нищо общо с "Цанков камък", Атанасова уточни само:

"Нинова е съпричастна, доколкото е била член на изпълнителната власт в качеството й на зам.-министър на енергетиката. Вероятно за никого не е тайна, че министърът на енергетиката наблюдава тези проекти. Министърът и неговият екип са давали становища по реализацията на този проект", заяви Атанасова.

Атанасова отрече и да е казвала, че "Цанков камък" може да е опасен за хората - нещо, което Теменужка Петкова преди ден отхвърли. По думите на депутатката от ГЕРБ искали просто прокуратурата да провери целия проект, в това число и информациите, че е опасен.

Депутатката от ГЕРБ обаче посъветва соцлидерката да заведе дела срещу руския генерал Решетников и съпартиеца си Георги Гергов, които казват по различни поводи, че Нинова не казва истината. На съд трябвало да иде и Румен Петков, който също обвинявал Нинова в лъжа публично.

Цветан Цветанов също се включи по темата "Цанков камък", твърдейки, че има проблем с общестените поръчки по проекта и непровеждането на такива за част от дейностите, без да изпада в подробности. Той каза, че уважавал Нинова, защото е лидер на БСП, но той самият е изпил "цялата чаша катран, която БСП сипаха" срещу него, когато бяха подвигнати няколко обвинения за действията му като вътрешен министър.

ГЕРБ разкритикуваха и проекта на БСП за антикорупционен закон, а Данаил Кирилов и Цветанов обясниха, че не може БСП да дават акъл за битка с корупцията, щом през 2009 г. променили законодателството така, че министри да не могат да разследвани за дейността си - друга любима стара тема на управляващите. Според ГЕРБ предложенията на левицата за алтернативен антикорупционен законопроект противоречали на конституцията.

Цветанов умело избегна да постави оценка на акциите на вицепремиера Валери Симеонов по морето в наричаната на шега операция  "Тишина". Според зам.-председателя на ГЕРБ трябвало да се водят балансирани политики и да се намери вариант да са доволни и хората, които купонясват в Слънчев бряг, и тези, на които шумът им пречи, като се спазват законите. По думите му темата в момента е разделила хората, а това не трябва да се случва.