Двама български и 11 украински моряци бяха арестувани от испанските власти, след като на кораба им бяха открити 18 тона хашиш, съобщи испанският вестник "Диарио де Алмерия".

Товарният съд "Лейди Бос" плавал под флага на Коморските острови към средиземноморското пристанище Алмерия в Испания. Той бил превзет на абордаж, а операцията била извършена от Фронтекс - Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

 

Операцията започнала преди седмица. Тогава патрулни самолети на испанската Митническа агенция засекли "Лейди Бос" в зона край Гибралтарския проток, където обикновено на кораби биват незаконно товарени наркотици. Започнало следене на кораба.

В залавянето на хашиша участвали патрулният кораб "Алкарас" на испанската Данъчна агенция и бойният съд "Рио Мино" на Гражданската гвардия.

Абордажът бил изключително труден, тъй като командосите скачали в движение от "Алкарас" направо на борда на "Лейди Бос", при това при силно вълнение, отбелязва "Диарио де Алмерия". Нито един от моряците на кораба с хашиш не оказал съпротива.

Операцията била извършена на 60 километра южно от Алмерия.

Командосите са проснали моряците по очи на палубата.

На борда били открити 600 бали с хашиш. Общото тегло на наркотика било 18 тона.

Корабът бил докаран в Алмерия и пратката била разтоварена. Това станало в присъствието на окованите с белезници капитан и неговите помощници. Моряците са в ареста.

"Лейди Бос" се е движил по Източния път. Дрогата се натоварва край северните брегове на Африка. След това съдовете я откарват на източния бряг на Средиземно море.

Как "Свети Никола" бе щурмуван преди 5 години

Полицаи в Кадис охраняват "Свети Николай", докаран на буксир след абордажа. Снимка Испанска национална полиция

Преди година испански съд осъди на затвор от 6 до 10 години българските моряци от кораба "Свети Николай".

На борда на "Свети Николай" бяха открити 2,7 тона кокаин. Той бе превзет на абордаж от испанската морска полиция на 13 август 2012 г. в Атлантическия океан. Това стана в резултат на международна операция срещу наркотрафика, в която участваха и българските власти. Испански катер се приближи безшумно до съда и командосите се качиха на борда. Един от българските моряци се опита безуспешно да окаже съпротива.

Корабът бе докаран в средиземноморското пристанище Кадис. Арестувани бяха всички 21 български моряци на борда. По-късно част от тях бяха освободени.