Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една статия от 3 август т. г., свързана с Цветан Василев и публикувана в авторитетния американски уебсайт за политическа журналистика The Hill в раздела „Новини – бизнес и лобизъм”, привлече интереса на българската общественост.  В статията се обръща внимание, че Цветан Василев, обвиняем от българската прокуратура в крупни измами и пране на пари след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), търси закрила от САЩ по глобалния закон „Магнитски”. Това действие превръща Цветан Василев в първия човек, потърсил закрила по този закон.

Законът „Магнитски”, създаден в САЩ през 2012-а и актуализиран през 2016 г., позволява на американското правителство да налага целеви санкции на всеки, който наред с други неща отмъщава на хора, които сигнализират и разобличават правителствена корупция.

Цветан Василев е сключил 6-месечно споразумение за $50,000 с американската юридическа кантора JWI Inc, която ще съдейства да подготви необходимите документи и да потърси закрилата му по закона „Магнитски”.

Според изявление на американския адвокат на Василев Джоузеф Огъстин (Joseph Augustyn), вицепрезидент на JWI, дадено по телефона за Би Ай Ти, през ноември 2016-а един човек им обърнал внимание по казуса "Василев". Преди да подпишат договор, адокат. Огъстин е посетил Василев в Белград и след серия от разговори и разглеждане на неговия случай се е убедил, че той и съпругата му може да са жертва на преследване, което е довело до неговото падение. След дълго обмисляни варианти как да помогнат на Василев адвокатите са решили да повдигнат случая в рамките на закона „Магнитски”. Адвокат Огъстин смята, че служителите, нарушили човешките права на обвиняемия банкер, са депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров.

Тъй като кантората JWI няма пълномощия да придвижи случая по приложението на закона „Магнитски”, това може да бъде направено от фондацията на Бил Ричардсън (Bill RicardsonRichardson Center for Global Engagement , с която JWI работи в тясно сътрудничество. Бил Ричардсън, бивш губернатор на Демократическата партия в Ню Мексико, познава Василев (според информация на The Hill) от времето, когато двамата са служили в Атлантическия съвет, и също е ангажиран със случая. Неговата фондация се занимава с различни каузи по правата на човека, включително и със случаите по закона „Магнитски”.

Процесът по идентификация на случая "Василев" като приложим за защита по закона „Магнитски” е дълъг и няма гаранция, че ще бъде разпознат като такъв въпреки оптимизма на американските му адвокати. Не толкова оптимистично е изявлението на Мики Бергман (Mickey Bergman)вицепрезидент на фондацията на Бил Ричардсън за The Hill: „Не е задължително крайният резултат да доведе до санкции.“ Той се надява, че „ако дори само заплахата от прилагането на закона може да повлияе, това би било силен сигнал, че актът "Магнитски" може да работи“.

Това изявление на Мики Бергман звучи като стъпка назад от становището на Бил Ричардсън, публикувано също в The Hill в раздела „Мнения” на 3 януари т. г., не повече от два месеца след ноември ’16 – времето, когато един човек е запознал адвокатите от JWI с Василев и все още не са били минали няколкото месеца проучвания по казуса, които са били необходими на JWI да се убедят, че Василев и съпругата му са жертва на преследване и пр. Това становище е останало незабелязано от българската общественост. В него Бил Ричардсън обосновава ползата и необходимостта от закона „Магнитски”. Той изказва разочарование, че след  като президентът Обама е подписал глобалния закон „Магнитски” през октомври 2016-а, световната общност все още не е видяла първия пример за санкциониране.

По-нататък в статията си той обещава, че в най-скоро време ще предложи на Конгреса пример за заграбване на активи на невинни дисиденти в страна от бившия съветски блок. Той обещава да се види как високопоставен правителствен служител, държавен прокурор и член на парламента са насочили заграбване на активитe на председателя на борда на една от най-големите банки в страната. По бързата процедура банката била атакувана от прокуратурата с рутинно търсене на финансови документи, вместо да ги поиска, при положение че били на разположение и пр. Без да се споменава името на Цветан Василев в становището на Бил Ричардсън, със сигурност всеки запознат със случая ще разпознае обвиняемия банкер.

Вероятно след подробно запознаване с аферата КТБ и „приноса” на Цветан Василев едва ли някой в САЩ би рискувал да компрометира закона „Магнитски” с представянето на един криминален тип и крупен измамник като Цветан Василев.

Тук трябва да се отбележи, че законът „Магнитски“ е част от много сериозна политическа борба във Вашингтон, след като наскоро изтече информацията, че синът на президента Тръмп, Дон Тръмп-джуниър, е провел тайна среща с руски представители, на която вероятно се е обсъждала отмяната на този закон. Т. е. в момента „Магнитски“ е в центъра на разразилите се скандали около американския президент и Демократическата партия цели да покаже колко важен е законът, който Тръмп потенциално се е опитал да отмени.

В този смисъл Цветан Василев, по случайно стечение на обстоятелствата, се е оказал първият опитен заек на този закон, но имайки предвид големите залози, политиците във Вашингтон едва ли ще позволят на компрометирана личност като Василев да служи за експериментален модел на „Магнитски“. Взимайки това предвид, шансът Цветан Василев да попадне официално под закрилата на този закон е почти нулева.

Въпросите:

  • Докога Цветан Василев ще е на свобода и ще се прави на жертва? Не е ли крайно време да бъдат взети всички допустими от законите и дипломацията мерки и той да бъде екстрадиран от сръбските власти в България?

  • Докога Цветан Василев ще има наглостта да се представя за разобличител на политическата корупция, при положение че толкова години вярно ѝ е служил? Защо не проговори за корупция преди фалита на банката, а започна да прави това, и то доста неубедително, след като финансовите му престъпления бяха доказани от прокуратурата? Основната цел на Василев е да спаси кожата си, а не да разобличава  политическата и държавната корупция в България.
  • Докога отношенията между Цветан Василев и Делян Пеевски ще занимават обществото? Какво може да се очаква от двама представители на модела КОЙ, приели държавната трапеза като лична? Достатъчни поражения са нанесени на имиджа на България, свързан с тях двамата, за да продължават да се натрапват в публичното пространство безнаказано.

Развръзката по аферата КТБ, класифицирана като най-голямата финансова измама в България, се движи мудно и неубедително от българските институции. Вероятно това е причината обществото да реагира с надежда, когато някоя реномирана съдебна система прояви интерес към проблема. Крайно време е българската общественост да разбере, че нито САЩ, нито ЕС могат да разрешат нашите финансови, криминални и политически проблеми. Те могат да ги констатират, да предложат помощ в рамките на законите и споразуменията между нас, но основната част трябва да си решим сами. Нищо не се получава наготово.Откраднатите милиарди публични средства, загубени безвъзвратно, си остават за сметка на българския данъкоплатец.

Материалът е от блога на авторката. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
colombo

Не знам коя е Благовеста

Не знам коя е Благовеста Кенарова, но поздравления. Удоволствие е да се чете смислен и аргументиран текст, а не опорни точки за манипулиране на общественото мнение. Толкова рядко се случва напоследък. Поздравления и за Клуба, че я публикува.

Благовеста Кенарова:

"Как стана така, че в една страна от Европейския съюз с гарантирани банкови регулации, банка и банкер за пример, само за 5 месеца се превърнаха в „гнила ябълка“? Много притеснителното в случая е, че руската ВТБ има заявен „интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ“ . Този „интерес“ се оказа не от вчера, което се потвърждава и от казаното в предаването „На светло“ по Нова телевизия (21.06.2014)от депутата от БСП и издател на „Дума“ Николай Малинов: “Аз имах предварителна информация от преди месец, че руската ВТБ иска да купи КТБ. Сигурно интересът й е да купи всичките банки в България. Зная отдавна, че руска банка иска да стъпи в нашата страна и това е изгодно за България. Каква е разликата от коя страна ще бъде тя. Важното е ние да спечелим”. Евентуалното закупуване на КТБ от руската ВТБ не би бил добър знак към Европейския съюз за финансовата дисциплина и стабилност в България. Тази сделка би дала възможност на руски капитали да се възползват необезпокоявани от пазарите на ЕС. Последствията за българската финансова система и национална независимост могат да бъдат катастрофални – България отново ще се върне в евразийското блато, но този път завинаги." https://blogovesta.wordpress.com/2014/06/

Благовеста Кенарова,

съпруга на народния представител д-р Пламен Кенаров, разочарован НДСВ-ец, в последствие член на НИЕ. "Само аз съм банкер с шофьор депутат. Дамата, която казва тези думи, наистина изглежда така, сякаш управлението на автомобила е единственото й слабо място. Тя е шеф на отдел в BNP PARIBAS, експерт на ЦИК, член на дамския комитет на БЧК. Респектиращата й биография на успяла жена тръгва от златен медал в математическата гимназия и специалността компютърен инженер в някогашното МЕИ, днес Технически университет." http://paper.standartnews.com/archive/2004/12/18/supplement/s4296_3.htm

Истината

Ако това действие на Ц.Василев поне отчасти доведе до разкриване на истината около кражбата чрез КТБ нека американците да си проведат разследването. Не харесвам и не защитавам Ц.Василев и лица като него,но хвърлянето на цялата вина единствено върху него и то точно от Цацаров само по себе си говори,че се прикриват едни други лица от сорта на другите двама шишковци от разни служители от БНБ и други държавни служители, както и някакви "бизнесмени и предприемачи". Всъщност цацаратурата гледа по всякакъв начин на прикрие престъпници от типа на Пеевски, а и него самия.

Хм

Цацаров може и да обвинява и Искров, и Милен Велчев, и Стоян Денчев /последните представители на акционерите в КТБ/, Пеевски, Сталийски и още когото си искаш... НО главния прокурор може да обвинява само изпълнителното тяло на АД-то, вътрешните и външни, одит и надзор, контролни органи. Прокуратурата може да обвинява и за получени пари от Мустака, НО само като за необявени доходи. Дано схващаш, мурзилка.
Az Buki's picture
Az Buki
_az_

Госпожата си противоречи в

Госпожата си противоречи в статията. Освен това показва явно неразбиране на закона Магнитски. Първо, този закон няма за цел да доказва вина или невинност на Цв. В. Второ, твърдението, че няма защо да чакаме на САЩ и ЕС да ни решат криминалния случай, или показва високо доверие в родната прокуратура, или просто госпожата си противоречи на основната теза. Целта на Цв. В. не е да търси оневиняване, а да бъде съден справедливо. Нещо което при сегашната ситуация е невъзможно. Редно е госпожата да сподели, вярва ли че едно дело у нас може да изкара всички виновни по темата КТБ, ако да - тогава да си свали розовите очила, ако не - то тогава съгласна ли е нея самата някой ден да я съдят за чужди грехове? И последно, кое точно от цялата свинщина не схваща госпожата?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.