Биографична информация и история на пътуванията за последните 15 години ще изискват американските власти от кандидатите за виза. Въпросникът към чужденците, които искат да живеят в САЩ, може да стане постоянен, а не да се използва само в изключителни случаи, какъвто е първоначалният план. Формулярът да бъде попълван от повече кандидати за престой в страната, предложиха още от Държавния департамент.

Въпросникът беше въведен през май като част от усилията за намаляване на имиграцията в САЩ и изисква биографична информация 15 години назад във времето, включително адреси, месторабота, предишни пътувания.

От Държавния департамент не дават информация колко пъти е използван въпросникът досега и за граждани на кои държави. 65 000 кандидати за визи годишно са определяни като вероятна заплаха и подлежат на допълнителна проверка от американските власти.

Държавният департамент постави за обществено обсъждане предложение формулярът да се използва в този вид през следващите три години.

В предложението за въпросник, поставено за обществено обсъждане през следващите 60 дни, се изисква информация, която би позволила по-стриктни проверки на кандидатите за визи за връзки с терористични организации или престъпни групи.

  • История на пътуванията през последните 15 години, включително как са финансирани
  • Адресни регистрации през последните 15 години
  • Работни места през последните 15 години
  • Всички номера на паспорти и страната, където са издадени
  • Имена и дати на раждане на всички братя и сестри
  • Имена и дати на раждане на всички деца
  • Имена и дати на раждане на настоящи и бивши съпрузи и партньори
  • Профили в социалните мрежи, използвани през последните пет години
  • Телефонни номера и имейл адреси, използвани през последните пет години

В случай че са пътували до територия, която е контролирана от терористична организация, кандидатите за американска виза трябва да дадат обяснение за целите на пътуването си и да ги подкрепят с документи.

Ако не предоставят изискваната информация, кандидатите може да не получат американска виза. Ако обаче комисията, която разглежда молбата, прецени, че поради уважителни обстоятелства кандидатът не може да предостави някои от изискваните документи, той все пак може да бъде одобрен и да бъде допуснат в САЩ.

В сряда президентът Доналд Тръмп подкрепи законопроект, който предвижда намаляване на легалната имиграция с 50 на сто през следващите 10 години. Това ще стане, като бъдат намалени роднините, които новопристигналите имат право да доведат със себе си.