Американският президент Доналд Тръмп е взел на прицел и легалните имигранти в САЩ и иска да намали броя им, предаде Ройтерс.

Белият дом се отнася благосклонно към законопроект, изготвен от сенаторите републиканци Том Котън от Арканзас и Дейвид Пердю от Джорджия. Той предвижда намаляване на легалната имиграция с 50 на сто през следващите 10 години. Това ще стане, като бъдат намалени роднините, които новопристигналите имат право да доведат със себе си.

Законопроектът, известен като RAISE, предвижда прекратяване на визовата лотария, позволяваща на 50 000 души от страни с малко на брой имигранти в САЩ да получат зелени карти.

Той слага и таван от 50 000 бежанци годишно вместо броят им да бъде определян от президента, както е сега.

Но RAISE ще даде предимство на високо квалифицирани имигранти въз основата на система, подобна на използваните в Канада и Австралия.

Очаква се обаче законопроектът да срещне съпротива в Конгреса, където някои висши републиканци подкрепят всеобхватна имиграционна реформа, но не и крути мерки.

Тръмп и много от депутатите републиканци критикуват настоящата имиграционна система като остаряла и изтъкват, че тя вреди на американските работници, като води до намаляване на заплатите им.

"RAISE предвижда предимство да имат кандидатите, които говорят английски, имат пари да издържат себе си и семействата си и притежават умения, които да помогнат на американската икономика", заяви Тръмп.

Авторите на законопроекта изтъкват, че са работили в тясно сътрудничество с Белия дом, каза Том Котън.

За намаляването на легалната имиграция в САЩ отдавна се борят различни рупи във Вашингтон като NumbersUSA. Идеята има подкрепата на настоящия главен прокурор Джеф Сешънс.

Том Котън и Дейвид Пердю заявяват, че техният законопроект не засяга временните визи за работници в определени технологични сектори.

Същевременно някои конгресмени и сенатори републиканци смятат, че RAISE отива твърде далече. Сенаторът Линдси Греъм он Южна Каролина отбеляза, че неговият щат зависи от имигрантския труд в два от най-важните икономически отрасъла - селското стопанство и туризма.

Икономисти също така поставят под въпрос икономическите изгоди от намаляването на легалната миграция Според FWD.us - група, представляваща технологичната индустрия, законопроектът ще нанесе сериозни щети върху икономиката.

Самият Тръмп заяви миналата седмица, че имигрантите днес са различни, отколкото преди. Той изтъкна специално престъпната дейност в САЩ на банди от страни от Централна Америка. И заяви, че преди имигрантите са работили и са си плащали данъците. А сега това го нямало.

Президентът взе на мушка нелегалната имиграция към САЩ още с идването си на власт. Оттогава значително намаля броят на проникванията през границата с Мексико, припомня Ройтерс.