"Това, което ще направим, е да вземем хората, които са престъпници, имат криминално досие, членове на банди, наркодилъри, тези хора са много - вероятно два, може би дори три милиона - и ще ги махнем от държавата или ще ги затворим."

Това заяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в първото си пространно телевизионно интервю след победата на избоите на 8-и ноември. Депортирането на нелегалните имигранти бе една от основните опорни точки в кампанията му.

Според Тръмп, в момента, в който границата е "сигурна", имиграционните служби ще разгледат статута на тези, които са останали в страната. Според него те вероятно са "страхотни хора".

Нито една статистика обаче не отчита подобни нива на престъпност сред имигрантите в САЩ - най-смелите изследвания говорят, че само 800 000 души имат друго престъпление освен това, че са влезли нелегално в страната.

Тръмп обяви и че планира да назначи съдия във Върховния съд, който е с позиция "за живота" по отношение на абортите. Мястото на покойния Антонин Скалиа не е запълнено, след като републиканците активно игнорираха номинацията на Барак Обама, надявайки се на победата на изборите. Това може да доведе до обръщане на решението на Върховния съд от 1975 по делото "Роу срещу Уейд", което блокира възможността на отделните щати да забраняват абортите напълно. 

"Жените, които искат аборт, ще трябва да отидат, може би да отидат в друг щат", обясни ефекта на това възможно решение Тръмп.

По време на кампанията той заяви, че трябва да има "наказание" за тези жени, което предизвика бурни реакции сред нежния пол в по-либералните щати.

Новоизбраният президент омекна и по предложението си да се построи стена с Мексико. Макар по време на кампанията дори неговите поддръжници да не вярваха, той ги уверяваше, че става въпрос за истинска стена от бетон и стомана. Днес обаче заяви:

"Да, може би ще има малко ограждения."

Според него, съобщенията за атаки срещу мюсюлмани и цветнокожи след победата му от страна на расистки групировки са преувеличени от медиите. Но въпреки това призова хората да спрат насилието.

"Ужасно е, ако това се случва. Смятам, че медиите намират всеки малък инцидент в страната, който може да се е случвал и преди. Дори и да не бях тук, те щяха да го превърнат в събитие, защото това правят медиите."

В интервюто Тръмп отново потвърди, че ще запази части от Обамакеър, системата за здравно осигуряване, въведена от предишния президент - въпреки че цяла кампания обещаваше, че ще я отмени напълно. И обеща, че когато системата бъде отменена, тя едновременно с това ще бъде заменена с по-добра:

“Няма да имаме двегодишен период, в който няма да има нищо... Ще е прекрасно здравеопазване, за много по-малко пари", обеща бъдещият държавен глава.

Милиардерът обяви и че се отказва от 400 000 долара годишна заплата на президента. Вместо това ще получава 1 долар - както е традиционно за богатите изпълнителни директори на корпорации.