Мрежата за разследване на организирана престъпност и корупция  (МРОПК) по материали на Досиетата "Панама" описа придвижването на средствата (виж графиката), които според юриста Сергей Магнитски1 са откраднати от руския бюджет и прехвърлени към компанията на музиканта Сергей Ролдугин, приятел на руския президент Владимир Путин.

КАК СЕРГЕЙ РОЛДУГИН ХАРЧИ МИЛИАРДИТЕ ОТ ОФШОРКИ

За какви пари става дума?

В разследването е казано далеч не за всичките 5,4 милиарда рубли (82,4 милиона долара), които според Магнитски са били откраднати през 2008 г. Публикувани са документи за продажбата на акции за 807 800 долара. През май 2008 г. това е било малко помечДе от 19 милиона рубли.

В какъв вид тези пари са фигурирали в делото на Магнитски?

През 2012 г. в. "Новая газета" установи, че през февруари 2008 г. две молдовски фирми - Bunicon-Impex SRL и Elenast-COM SRL, получили най-малко 250 милиона рубли (3,8 милиона долара) от банка "Северний ветер", която според журналистите участвала в пране на откраднатите средства от делото на Магнитски. Тогава двете компании получили от Русия общо 450 милиона рубли (6,8 милиона долара). По-късно всички тези средства или прехвърлени в офшорки.

ЗЛАТОТО НА ПАРТИТУРАТА... ИЛИ "НЕЗАЛОВЕНИЯТ КРАДЕЦ НЕ Е КРАДЕЦ"

В новото разследване МРОКП успя да проследи част от средствата н молдовските компании до притежаваната от Ролдугин International Media Overseas SA. По веригата средствата преминали към офшорката Delco Network SA. За 807 800 долара тя купила от Ролдугин 70 000 акции на "Роснефт". Не се уточнява дали това са пари, минали по разкрити от Магнитски схеми, или са били някакви други суми.

При това акциите били платени от сметкаата на Delco в литовската банка Ukio bankas. Властите в Литва преди време потвърдиха движението на големи суми пари през тази банка за закупуването на акции в руски държавни компании.

Къде са сега тези пари?

Това не е известно. По-късните сделки на офшорните компании, за които се предполага, че са свързани с властите и са споменати от МРОПК, са от 2013 г. Официално Путин твърдеше, че Ролдугин, докато се занимавал с предприемаческа дейност, харчил спечелените пари за музикални инструменти за руски учебни заведения.

В ефира на програвма "Вести недели" с позоваване на източник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) бе съобщено, че руските спецслужби използвали офшорки, за да не позволят продажбата на стратегически важния кабелен оператор "Националние телекомуникации" (НТК). Бизнесменът Сулейман Керимов прехвърлил своя дял в НТК към офшорка и смятал да го продаде. От покупката се били заинтересували в САЩ.

Как реагира Кремъл?

Към момента на публикуването на статията - никак. Но преди това и прессекретарят на президента Дмитрий Песков, и самият държавен глава, признавайки достоверността на публикуваните документи, отричаха каквато и да било причастност на властите към нарушаването на закона. Самият Путин свърза публикациите на досиетата "Панама" с интересите на американски финансисти. "Зюддойче цайтунг" - един от вестниците, публикувал разследването, бил принадлежал на банка "Голдман Сакс". После обаче Кремъл призна фактологичната грешка в думите на президента и се извини.

------

1Сергей Магнитски бе руски адвокат, който уличи властите в корупция. В резултат той бе арестуван през 2008 г. по обвинения за данъчни измами и умря в ареста година по-късно. Според негови колеги причина за смъртта му е тормоз от страна на хора, които е обвинил във финансови измами и злоупотреба с 230 милиона долара държавни средства. Те твърдят, че юристът е бил бит и лишен от медицинска помощ. САЩ приеха Закона "Магнитски", предвиждащ санкции за хората, свързани със смъртта на адвоката.

* Авторът е редактор на новините в руския сайт "Слон", откъдето препечатваме статията.