Българската либерална революция освободи не култура, а нагон за конкуренция и успех. Това заяви д-р Николай Михайлов пред Нова тв. Според него в момента има стандарт за "съвършено разпасания човек, психопата, прикрит зад една обща мода - остригана глава, татуировки". Михайлов смята, че въпросът дали се завръщат мутренските години се задава с основание.

"Има стилистически регрес към този феномен на мутрите и през тези свидетелства за насилие. Масовият силует наподобява този персонаж, който изпълзя след 1989 г. като уличен герой. Тези хора станаха законодатели на масовия вкус", каза Михайлов.

Той коментира и актуалния скандал със "суджука", който разтресе ГЕРБ. Според Михайлов в провинцията регионалните сили по принцип се отчитат пред властта.

"Изненадата е, че става дума за суджук, за една материя, която предизвика мощна ирония", каза Михайлов.

По повод снимката на президента Румен Радев бос и по потник той заяви, че това е поредният опит на политическите мъже да слязат при населението.

"Рисковано от гледна точка на добрия вкус. Бойко Борисов има една дълга история на такива автопортрети. Радев е генерал, ако трябва да ходи бос, най-добре да го направи веднъж", каза Михайлов.

Според него религията на успеха е новата религия в широк смисъл на думата.

"Хората загубиха всякаква идея за това, че страданието има смисъл. Страданието да бъде минимизирано, удоволствието да бъде максимизирано - това прави човека потребител. Щастието не включва страдание. За вътрешните морални конфликти има психотерапевти. Услугата да бъдеш утешен и обезболен може да бъде купена. Има обаче и дълбоко религиозно утешение", каза Михайлов.

Според него еопхата на Просвещението е заложила на разума и прогреса, но това е породило "нарцистичен човек, който не знае нищо друго, освен икономията на собствените си самоусети"

"Възможните са групови преориентации, връщане към начала, чрез които човешкият живот се осмисля. Идеята за лесна свобода е илюзия. Винаги има надежда при условието, че борбата не е преустановена. Големите тревоги са благослвение, не наказание", смята Михайлов.