Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия. Но прагматичността изисква да имаме нормални отношения с тях, коментира премиерът пред конгреса на Европейските студенти демократи във Варна.

„Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля“, посочи Борисов.

Според него ЕС не е приел „Южен поток“, на територията на България, и той е станал „Турски поток“ и минава през Гърция и Италия.

"Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, разказа той, предаде "Фокус".

Според него ние имаме стратегическо положение и цялата ни газова инфраструктура е много мощно изградено.

„80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че, тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни“, посочи Борисов.

Премиерът припомни, че миналата седмица у нас бяха проведени най-големите учения на НАТО в Европа.

„Няколко хиляди военнослужещи провеждаха стрелби с най-различни оръжия. Нашата политика е абсолютно лоялна, силно, 100% членство в НАТО, което е и нашата сигурност и отбрана и в същото време – прагматични отношения с Русия по отношение газовите доставки и стокооборота“, коментира той." Винаги съм считал, че между Европа и Русия трябва да има прагматични и добронамерени отношения. За съжаление, не по наша вина, не винаги са такива. Резултатите обикновено са плачевни за Европа. Не са били толкова отдавна и Първата и Втората световна война“, посочи Борисов.

„Не бих се наел да прогнозирам или да коментирам отношенията между другите държави в ЕС и Русия или между САЩ и Русия. Считам, че в България водим умерена и прагматична политика спрямо тях. България никога не е се е огъвала и никога не е била проблем за НАТО или ЕС“, допълни той. 

Коментари

Всичко ще си признаете,

национални предатели такива. Един ден и за АЕЦ "Белене" ще си кажете кой ви даде нареждането.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Олигофрен,

Нито Белене, нито Южен поток са ни изгодни. Белене щеше да ни струва 10.3 милиарда Евро. Щеше да се изплати след 20÷25 години на цена 150÷180 лв. за MWh, но при условие - спиране на всички ТЕЦ-ве, оставайки без препитание над 3 000 миньори и то при положение, че международната цена е 38÷42 Евро (75-80 лв.). Единствената полза от Южен поток е за фирмите закупили земите по трасето, фирмите ангажирани със строителството от българска страна и Газпром. Държавата щеше да плати 3.5 милиарда Евро, които нямаше да се изплатят 30÷40 години до крайния срок на експлоатацията им. Странно е защо в сайта на Министерство на икономиката премахнаха документите за Южен поток?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.