Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата разклати банковата система, не е ясно на кого служи държавното обвинение. Това заяви пред Нова тв адвокат Михаил Екимджиев. Според него българската прокуратура и конкретно обвинител №1 Сотир Цацаров са допуснали поредица от грешки, които пораждат съмнения дали не служат на определени кръгове или бизнес интереси. Екимджиев изброи четири примера, които според него доказват тезата му:

„Ще ви дам четири примера. Аферата "Костинброд". В деня за размисъл прокуратурата гръмва новината, която се поема от господин Бареков и се извършва подмяна на вота на суверена. Според някои анализатори това предопредели изборните резултати“, заяви правозащитникът.

„След това наближават изборите за европейски депутати, а точно преди изборите изведнъж същата прокуратура по сигнал на същия Николай Бареков образува проверка срещу президента Росен Плевнелиев. Абсолютно неправомерно, противоконституционно. Това е престъпление по служба, извършено от конкретния прокурор“, каза още адвокатът.

„На трето място, т. нар. убийци на Пеевски. Абсолютно нелепо. Хора с имена и със свой бизнес да бъдат определяни като такива, които замислят убийстовото на Делян Пеевски и след това главният прокурор да каже: „Пак сгрешихме“. Защо пък веднъж не сгреши във вреда на Пеевски?“, попита Екимджиев.

„И накрая, разбира се, действията на прокуратурата в периода 11-13 юни. Това бяха действия в периода, когато със заповед на прокуратура в офисите на Корпоративна търговска банка полицията извърши проверки, което е предостатъчно да предизвика тази паника“, бе категоричен адвокатът.

Според него става въпрос за умишлено тиражирана информация, която да внесе недоверие към финансовите институции и по този начин прокуратурата е разклатила банковата система. Екимджиев коментира, че арестите които бяха извършени след атаката са неоснователни и показни и подчерта, че „прокуратурата и ДАНС са в основата на банковата криза".

Екимджиев подчерта, че през последните 14 месеца прокуратурата се вклинява в икономическия и политически живот на България, като отговорността за това била на главния прокурор. Екимджиев дори коментира възможността Сотир Цацаров да подаде оставка:

"Г-н Цацаров разбира се има тази възможност, но оставката е акт на лично достойнство, на личен катарзис, оставка подават хората, които сами благодарение на качествата си са се оказали на върхови места. Тези които са поставени там, те не подават оставка, те чакат кукловодите да им кажат какво да правят".

После добави, че е провел разговори с неправителствени организации и заедно ще инициират писмо до Висшия съдебен съвет. В него ще настояват, както е по закон "поне една пета от членовете на ВСС да поставят въпроса за оставката на главния прокурор и после 2/3 да гласуват за нея".

"Не си въобръзяваме, че ще стане толкова лесно, но поне както в психоанализата трябва свободно и спокойно да се говори за проблема преди да бъдат предприети действия за неговото решаване", завърши Екимджиев.

Ключови думи

Коментари

Харамия БГ

Комарницки го каза най-добре: Цацаров, съучастник сте! Предайте се!

Стефан

Абсолютно споделям!

Алек

Прокуратурата, подтикната от Пеевски.

гарвана

гарван гарвана око не вади

Стефан

Трябваше да се остави фалшификацията от Костинброд да мине ли?

Дани

Ами,

Димитър

Спомнете си, че Цацаров го назначиха Боко и Цецо!Пък иначе, не се сещам чии интереси обслужва.

до Стефчо

Пич, само ти ли още вярваш на аферата Костинброд?? Лика и прилика са с убийството на Пеев.

Алекс

Определено прокуратурата обслужва някой...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.