Парламентът прие единодушно декларация, относно подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. 206 депутати гласуваха "за" тази декларация.

Дебатът за декларацията за Македония бе отложен, за да бъде изчакан премиерът Бойко Борисов. В началото на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако той не дойде то БСП ще се оттегли от тази декларация и няма да участва в дебата.

"Ще взривим крехкото съгласие", заяви Нинова.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че премиерът пътува към парламента

"Аз знаех, че декларацията ще е за утре. В целия ми план за утрешния ден това беше първа точка. Но г-н Цветанов ми се обади, мисля че бързо дойдох. Апелирам парламентът да подкрепи нашето предложение. Би било добре да имаме мандат да подпишем този договор. Убеден съм, че всеки от вас разбира, ч е по-добре да имаме една стабилна Македония".

Това каза Борисов, след като влезе в пленарната зала.

Цветанов изтъкна, че деклараицията е подписана от всички председатели на парламентарни групи. Той допълни, че в тази декларация се говори за приемственост, развитие на отношенията, сътрудничество, активизиране на икономическите и културни връзки, даване на европейска перспектива на Македония, която гарантира сигурността, стабилността и просперитета на региона. В декларацията е записано, че правителството ще внася ежегоден доклад в парламента за изпълнението на договора между двете страни.

Кристиян Вигенин (БСП) заяви, че партията оценява усилията на двете правителства. Той поясни, че в момента има уникален шанс за подписване на този договор и за подобряване на отношенията между България и Македония и той трябва да бъде използван.

"Договорът е рамка, тя трябва да бъде изпълнена със съдържание, иначе ще остане сбор от добри пожелания. Искаме конкретни действия, които да покажат, че гражданите на двете страни ще имат конкретни преки ползи", заяви Вигенин.

Йордан Цонев (ДПС)  също каза, че движението подкрепя усилията на правителството за установяване на добросъседски отношения.

 "Отношенията между народите и държавите на Балканите са исторически обременени и емоционално мотивирани. Ние от ДПС смятае, че това пречи на добрите взаимоотношения, на добруването на народите. Всички държави от Западните Балкани трябва да се в ЕС и НАТО, особено Македония. България може да играе ролята на медиатор и катализатор", каза Цонев. 

Красимир Богданов (Обединени патриоти) изтъкна, че в почти целия период на прехода България и Македония ту са се сближавали, ту са се отдалечавали.

"България и Македония имат специални взаимоотношения, те са обусловени от нашата обща история. Тази постановка е намерила място в договора.  Македония няма прертенции за хора, които не са нейни граждани. Въпросът не бива да се политизира. Доскоро в Македония беше ползван антибългаризма като основен инструмент на политическите формации. В Македония обаче живеят близо 120 000 души, които имат българско гражданство", каза Богданов.

И допълни, че не може да се очаква всички проблеми, които са натрупани с десетилетия, да бъдат решени с този договор..

Шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров изтъкна, че правителството прави сериозна стъпка за нормализиране на отношенията с Македония.

"Признахме я първи и трябваше 25 години да минат, за да има стъпка. Малко си играехме на Сърдитко Петко. Днешната политика е прагматична. Ше настояваме тези отношения да се развиват. Чак тогава ще се заличи този език на омразата", каза Сидеров.

И допълни, че това е исторически момент в българската нова политическа история.

След гласуването Борисов благодари на депутатите за подкрепата, която са оказали на правителството.