С предстоящия си ъпдейт на Windows 10 тази есен "Майкрософт" ще изтрият от операционната система една легенда - графичния редактор MS Paint.

Той ще си отиде заедно с Outlook Express, Reader App и Reading List, като част от остарелия софтуер, който хората на Бил Гейтс разчистват от новата операционна система. На негово място ще е представеният през април Paint 3D, който има някои подобни функционалности и базово триизмерно рисуване. Но не е нова версия на оригиналния Paint и не се държи като него.

MS Paint е ръка за ръка с Windows от версия 1.0 през далечната 1985 г, и за повечето хора е първият компютърен графичен редактор, който са виждали. През годините остава ключова част от Windows.

Ето така изглежда първата версия на Paint през 1985 г.

Той всъщност е леко променена версия на монохромния редактор ZSoft PC Paintbrush. Което ще рече, че първоначално може да рисува само в тонове на сивото и да запазва в тромавите формати BMP и PCX. Цветата му версия идва по-късно, а чак в Windows 98 може да запазва в универсалия днес формат JPEG. Въпреки това някои от най-базовите му функции са служели на хиляди през ранните години на персоналните компютри.

Програмата не поддържа прозрачност, нито меки четки, слоеве или десетките екстри, които имат по-късните графични редактори.  Това обаче не пречи на много хора да правят впечатляващи рисунки на него, работейки търпеливо с мишката часове наред. Ето някои от тях: