Санкции, които САЩ искат да наложат на Русия, могат да ги скарат с Европа, съобщава "Политико".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поискал службите му да подготвят "до дни" отговор на евентуалните американски санкции, ако те засегнат европейски компании според вътрешен документ на Комисията, до който изданието е получило достъп.

Ограничителните мерки са насочени към руските сектори на енергетиката, финансите, железниците, корабоплаването, металургията и мините. Републиканците и демократите са се споразумели по тях и Камарата на представителите на Конгреса трябва да ги гласува утре.

Те упълномощават президента на САЩ Доналд Тръмп да налага санкции на всяка компания (включително европейска), която допринася за развитието или използването на тръбопроводи за износ на енергия в Руската федерация или в Европа или влиза в петролни дружества с руски компании.

Комисията се опасява, че най-важният засегнат от санкциите би бил руско-германският проект "Северен поток-2", който удвоява капацитета на сега съществуващ пряк газопровод между двете страни по дъното на Балтийско море, коментира "Политико". Според негов източник въздействието им би било "много по-широко".

Мерките "рискуват да нарушат трансатлантическото единство и единството на Г-7" по отношение на руската окупация на Крим, пише в документа.

Брюксел иска Тръмп както Обама през 2014 година да декларира, че няма да използва правомощията си да налага санкции на европейски фирми. Комисията също възнамерява да прибегне до регламент от 1996 година, според който в ЕС не се прилагат решения, взети въз основа на американско законодателство с извънтериториална сила. Най-сетне Комисията предвижда и ответни мерки в Световната търговска организация.