Вече обвиняемият бивш изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош ще се яви днес "на разпит", но не в прокуратурата, а във временната парламентарна комисия за управлението на държавното дружество и харчовете по подготовката на европредседателството. Решението Боршош да бъде изслушан бе взето на предишното заседание на комисията, въпреки че управляващите от ГЕРБ не бяха съвсем съгласни.

 
Един от основните въпроси към бившия директор на Двореца ще е кой и за какво му е оказвал натиск. За това се заканиха депутатите от БСП, след като това бе едно от твърденията на самия Боршош, когато министърката по европредседателството го уволни. Очакват се въпроси и за конкретните обвинения - за нецелесъобразно разходване на 1,7 млн. лв. и за покупката на служебен автомобил. 
 
Освен Боршош в комисията ще се яви днес и вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет Деница Златева. На предишното заседание от ГЕРБ я обвиниха, че избягва срещата с депутатите, защото бе в чужбина. Въпреки че при формирането на настоящия кабинет Бойко Борисов покани Златева, която е от БСП, да остане на поста си, сега от ГЕРБ я подозират, че е подписала годишния финансов отчет на НДК за 2016 г. в двата месеца, в които бе принципал.
 
 
Пред депутатите ще се явят още новият изпълнителен директор на НДК Атанас Митев, настоящият шеф на съвета на директорите Борислав Велков, както и предшествениците му на поста Валентин Кръстев и Марио Атанасов. 
 
През миналата седмица комисията изслуша министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов - бивши принципали и настоящ отговорник за дружеството. Те минаха на разпити и през прокуратурата. След това главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че в хода на разследването може да бъдат повдигнати обвинения и на други хора, отговаряли за НДК.
 
 
Най-дълго НДК е било под наблюдението на вицепремиера Томислав Дончев. По това време са правени и обществените поръчки за ремонт на Двореца, който основно ще домакинства срещите по време на българското председателство на Съвета на ЕС.