Ден след като вицепремиерът по председателството на Съвета на ЕС в служебния кабинет Деница Златева бе "обвинена", че е "освободила от финансова отговорност" бившия директор на НДК Мирослав Боршош, както и че е одобрявала разходи за НДК, самата тя отговори във фейсбук. От Ню Йорк, където е заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова на заседание на Социалистическия интернационал.

Министрите от ГЕРБ, които са или са били принципали на НДК в последните години - Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов, бяха изслушани вчера от временната комисия, която проверява как се е управлявало дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД и как вървят дейностите по подготовката на сградата за председателството. 

"С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които като служебен вицепремиер отговарях за подготовка на председателството и в частност упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно", реагира Златева днес.

Златева попадна в разговора по време на заседанието на комисията вчера два пъти - единия път, когато от ГЕРБ поискаха отмяна на заседанието на комисията, защото я няма, и я обвиниха, че саботира работата, бидейки в чужбина. Вторият път бе, когато отново на въпрос от управляващите министърът на културата Боил Банов обяви, че приемайки финансовия отчет на НДК за 2016 г. със свое решение от 2 май 2017 г., дни преди края на мандата на служебния кабинет, Деница Златева е "освободила от отговорност Боршош" и други двама членове на ръководството, че по нейно време има одобрени плащания и искания за допълнителни разходи по ремонтните дейности в НДК.

"В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта НДК и от Румяна Бъчварова в частта "Сигурност", обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв.

И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017 г. внесе в Министерския съвет постановление  и решение на МС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн. лв.", заявява Златева.

По темата с "освобождаването от отговорност" на Мирослав Боршош Златева заявява:

"Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава (съвета на директорите - б.р.) от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

"В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на Министерския съвет."